3. međunarodni znanstveni simpozij „Strojarske tehnologije i konstrukcijski materijali 2013

Hrvatsko društvo za strojarske tehnologije (HDST) iz Splita organiziralo je po treći put u Splitu međunarodni simpozij s tematikom proizvodnih strojarskih tehnologija pod nazivom „STROJARSKE TEHNOLOGIJE I KONSTRUKCIJSKI MATERIJALI 2013“ (Mechanical Technologies and Structural Materials). Simpozij je održan od 26. – 27. rujna 2013. na FESB-u.

Suorganizatori simpozija bili su FESB, HDMT (Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju iz Zagreba, DIT (Dublin Institute of Technology – Irska), SAS – IMMM (Slovak Academy of Science – Institute of Materials and Machine Mechanics, Bratislava, Slovačka), Rogante Engineering Office (Italija) te Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Isto tako FESB je bio i jedan od glavnih pokrovitelja ovog simpozija.

Na simpoziju je sudjelovalo dvadesetak istaknutih znanstvenika i stručnjaka, kako iz zemlje tako i iz inozemstva. Prikazan je 21 referat iz područja: proizvodnih strojarskih tehnologija, kontrole kvalitete, upravljanja proizvodnjom i korištenja-distribucije zemnog plina. Prvi dan posebno su se istakla tematska predavanje kako iz područja projektiranja i korištenja oprema za distribuciju zemnog plina, tako i izrade hrvatske banke podataka s tematikom svojstava konstrukcijskih materijala (MATDAT). Na ovom simpoziju sudjelovala je hrvatska tvrtka „EVN Croatia Plin“, kao najznačajniji distributer zemnog plina na području naše županije.

Drugi dan skupa bio je posvećen naprednim strojarskim tehnologijama i materijalima. Predavači su ponovno bili istaknuti stručnjaci iz zemlje i inozemstva, kao i dvoje mladih asistenata sa Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Splitu. Svoj proizvodni program prezentirala je i njemačka tvrtka „CMC Instruments“ koja proizvodi opremu za kontrolu maziva u pogonskim sklopovima vjetroturbina.

Simpozij je prema reakcijama svih sudionika bio iznimno uspješan, te je organizatorima dao još veći poticaj za organizacijom slijedećih simpozija u narednim godinama. Ovaj skup je još jedan korak unaprijed u smislu da ovo okupljanje postane tradicionalno u Splitu, te da privuče još veći broj sudionika. Takva okupljanja trebala bi pružiti priliku da se razmjenom iskustava u neposrednim kontaktima postave temelji buduće suradnje zainteresiranih znanstveno-istraživačkih i privrednih subjekata, kako iz Splitsko-dalmatinske županije tako i iz inozemstva – poglavito zemalja EU. Isto tako simpozij je zamišljen kao skup koji pruža priliku mlađim kolegama asistentima i znanstvenim novacima da pred domaćim i inozemnim stručnjacima prezentiraju svoj istraživački rad.

 

Kategorije