Predstavljen projekt Formula student FESB racing teama

U srijedu, 23. listopada 2013. održano je predstavljanje FESB racing teama na FESB-u. Članovi udruge UPS (Udruga primijenjenog strojarstva) izradili su prvi bolid formule na FESB-u, te se njime natjecali na prestižnom svjetskom natjecanju u Italiji.

Fakultet od samog početka, već dvije i pol godine, podržava projekt financijskom potporom i osiguravši im prostor za rad. Prije osnivanja Udruge postojala je velika zainteresiranost studenata te je Udruga brojila oko 40 članova. Rad na projektu je iziskivao jako puno vremena, znanja i truda, pa se kroz vrijeme taj broj smanjivao, a danas ih je svega petnaestak. Članovi tima objasnili su da im je formula na prvom ili drugom mjestu u životu. Često se događalo da im je nedostajalo vremena za faks ili ostale aspekte života. „Ako vam je faks već na prvom mjestu u životu, formula mora biti na drugom, ne smije biti ništa između“ – rekao je predsjednik Udruge Deni Milišić.

Cilj projekta je da studenti teoretsko znanje pretoče u praktično. Za realizaciju ovakvog projekta potrebno je jako puno vještine i iskustva. Formula mora zadovoljavati stroge kriterije natjecanja, koje ocjenjuju profesionalci iz industrije. Radom na formuli su se stručno usavršili i naučili „kako se stvari rade u praksi“. Naglasili su da je jedna od posebnih prednosti suradnje s fakultetom mogućnost korištenja specijaliziranih softvera za simulacije dostupnih na FESB-u. Korištenjem simulatora za ponašanje 3D modela, jednostavno se može otkriti koji dio konstrukcije je najslabiji kako bi ga ojačali. Na taj način nije potrebno izraditi stvarni model za testiranje, čime se uštedi dosta novca, vremena i materijala (slične metode koriste i Chrysler i Formula1).

Plan za budućnost je regrutirati nove mlade snage (od 2. godine faksa pa nadalje). Najvažnije je da imaju puno entuzijazma, volje za rad i učenje kako bi 2015. oni sami (ili uz mentorstvo starijih članova tima) mogli nastaviti raditi na projektu. Iako je formula zadovoljila sve testove za natjecanje, uvijek ima mjesta za poboljšanje. Najveći problem je prevelika težina, a plan je do natjecanja u Njemačkoj 2014. optimizirati sve dijelove kako bi se smanjila težina.

Sudjelovanje na natjecanju bilo je nezaboravno iskustvo. Stekli su nova poznanstava, poslovne kontakte pa i nove prijatelje. Predsjednik Udruge, Deni Milišić ispričao je da je u Italiji bila odlična atmosfera gdje je prevladavao duh jedinstva i podrške, a tek onda natjecanja. Timovi su jedni drugima pomagali iako su bili „konkurencija“. Tako je njemački tim pomogao našem timu oko crasboxa, a u toj disciplini su bili prvi! Jako puno su spominjali sponzore, kojih je bilo pregršt, a glavni sponzor je bio FESB.

Članovima tima (Nikola Maroš, Josip Jurić, Luka Matijašević, Deni Milišić, Dejan Krivić, Nikola Matulić, Ivo Marinić-Kragić, Igor Banovac, Ivan Granić, Davor Matešković i Filip Grubišič-Čabo) želimo još više sreće i uspjeha na novim natjecanjima.

Stoga, ako ste student (ili studentica), voljni znanja, odgovorni, i strastveni prema strojarstvu, posjetite UPS-ov novi web i prijavite se za sudjelovanje na projektu!

Za one željne više informacija prilažemo i nekoliko linkova za daljnje čitanje:

Kategorije