Održan Microsoft University Recruiting Day na FESB-u

Dva Microsoftova zaposlenika došla su na FESB i održala inspirirajuće predavanje o poslovnim prilikama koje Microsoft pruža studentima FESB-a.

U srijedu, 6.11. od 14 do 15:30 na FESB-u se održavao Microsoft University Recruiting Day. FESB je ugostio dva Microsoftova zaposlenika. Paul i Jeremy, kako su pojasnili, trenutno su na putovanju po cijeloj Europi u potrazi za novim programerskim virtuozima.

Događaj je otvorio Jeremy, kojem je u Microsoftu prvotna zadaća zaposliti nove stažiste (tzv. „recruiter“). On je „vrh piramide“, koji na kraju odluči je li netko dovoljno dobar za biti stažist u Microsoftu. Objasnio je da je svrha stažiranja da se osjećate super, uključite u posao, dobijete potpunu sliku o korporaciji i cjelokupnom poslu, te se želite vratiti kao stalni zaposlenik. Njegov posao je omogućiti vam sve to. Pričao je o samom procesu dobivanja staža, ali i trajnog zaposlenja u Microsoftu. Prišapnuo je publici trikove koje je dobro upotrijebiti pri intervjuima, a daju im veliku prednost pred drugim kandidatima. Dobre vijesti za studente su da Microsoft stalno traži nove zaposlenike, te da mjesta, ako ste dovoljno spretni, ima. Publika se oduševila ležernošću kojom je pričao o „važnim stvarima“ te je, na njegovo čuđenje, broj prisutnih koji traže stalno zaposlenje bio podjednak broju onih koji žele stažirati.

Nakon Jeremya, na red je došao Paul. Na prvi pogled uglađeni gospodin u odijelu, a radi kao punokrvni developer („Senior Software Developer Engineer“). Tijekom pozamašnog predstavljanja, opisao je svoj put od programera stolnih aplikacija, preko mobilnih aplikacija do ugradbenih sustava. Objasnio je da je nakon 15 godina koje je proveo razvijajući stolne aplikacije mislio da neće više nikada doći u situaciju da ga nešto baš zadivi. No, onda je prešao na razvoj mobilnih aplikacija – gdje je sve bilo drukčije. Ono što su bile „niti“ kod računala, sada su fizički čipovi mobitela, koje može, a i ne mora koristiti. Nakon toga je počeo razvijati ugradbene sustave, gdje trenutno programira aplikacije za auta. Sada je od „niti“, preko čipova došao do motora i drukčijih čipova – onih koji ne smiju zakazati, i koji moraju trajati preko 20 godina. Pričao je dovoljno strastveno da je potakao bujicu pitanja. Razvila se cijela diskusija koji su sve čipovi mobitela aktivni tijekom slušanja muzike, dok pametni telefon stoji zaključan u džepu.

Oni koji su postavljali pitanja nisu ostali praznih ruku – dobili su reklamnu majicu. Jedna od vrjednijih nagrada bio je i bežični miš, te kao glavna nagrada prestižna Nokia Lumia 920. Cijela publika, koja je brojila preko 60 osoba nakon predavanja se premjestila u Microsoft inovacijski centar, gdje je nastavljeno druženje uz pizze i sokove.

Za sve koji nisu uspjeli doći, a zanima ih stažiranje ili zaposlenje u Microsoftu, više informacija mogu pronaći na: http://careers.microsoft.com/careers/en/us/collegehome.aspx

 

Kategorije