Svečano puštanje u trajni pogon Solarne elektrane FESB

U petak 20. prosinca održat će se svečanost povodom puštanja u trajni pogon Solarne elektrane FESB. Svečanosti će uz ostale uzvanike nazočiti potpredsjednik Vlade prof. dr. sc. Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović.

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB) krajem studenoga 2013. godine uspješno je završio projekt izgradnje komercijalne solarne elektrane na jednoj od krovnih površina nove zgrade Fakulteta. Solarna elektrana FESB (SE FESB) je jedna od prvih solarnih elektrana izgrađenih u gradu Splitu, instalirane je snage 31 kWp, ukupne investicijske vrijednosti 350.000 kn + PDV, a očekuje se godišnja proizvodnja od 41 MWh električne energije.

Cjelovitu proceduru i ishođenje svih potrebnih dozvola, suglasnosti i ugovora za izgradnju proveo je Fakultet uz besplatnu pomoć lokalne konzultantske tvrtke, što je omogućilo i sklapanje Ugovora o otkupu proizvedene električne energije po cijeni od 2,233 kn/kWh. Na taj način će se, kroz ugovorno razdoblje od 14 godina, osiguravati godišnji prihodi od isporuke električne energije od cca. 91.000 kn + PDV. Izgradnja SE FESB financirana je u cijelosti vlastitim sredstvima, a s obzirom na planirane prihode, vrijeme povrata investicije je 4 godine.

Za izgradnju SE FESB proveden je javni natječaj u srpnju 2013. godine, temeljem kojeg je odabran najpovoljniji ponuditelj, koji je isporučio opremu, izgradio elektranu, te proveo potrebna ispitivanja i testiranja u listopadu/studenom 2013. godine. Dana 20. studenog 2013. godine SE FESB je priključena na električnu mrežu, nakon čega su uspješno obavljena ispitivanja u pokusnom radu i 16. prosinca 2013. godine je dobivena konačna suglasnost za trajni pogon na mreži od strane HEP-a.

Uz nedvojbeni pozitivni komercijalni aspekt, vlastita solarna elektrana ima vrlo bitne dodatne aspekte za Fakultet:

  • zajedno s prethodno izgrađenim malim laboratorijskim solarnim postrojenjima, koristit će se u nastavne svrhe na Fakultetu,
  • dodatnim opremanjem specijalističkom mjernom opremom omogućit će i znanstvena istraživanja, što je posebno značajno s obzirom na potpisani sporazum između Fakulteta i ISE Fraunhofer instituta iz Njemačke (najveći institut u svijetu koji se bavi istraživanjem solarnih tehnologija),
  • doprinos promicanju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održivog razvoja na lokalnoj i regionalnoj razini.

Program svečanosti:

13:00 Dolazak uzvanika na Fakultet;
13:10 Odlazak na krovnu površinu Fakulteta na kojoj se nalazi Solarna elektrana FESB;
13:20 Pozdravna riječ dekana FESB-a izv. prof. dr. sc. Srdjan Podruga;
13:25 Izlaganje izv. prof. dr. sc. Ranka Goića o tehničko/ekonomskim aspektima Solarne elektrane FESB;
13:35 Pozdravna riječ potpredsjednika Vlade prof. dr. sc. Branka Grčića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željka Jovanovića;
13:45 Puštanje u trajni pogon Solarne elektrane FESB.

 

Kategorije