Svečano puštena u trajni pogon Solarna elektrana FESB

Dana 20. prosinca održana je svečanost na kojoj je ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović pustio u trajni pogon Solarnu elektranu FESB (SE FESB).

Svečanost povodom puštanja u trajni pogon SE FESB održana je u prostoru na šestom katu zgrade C, neposredno uz krovnu površinu na kojoj se nalazi Solarna elektrana. Svečanosti su uz brojne djelatnike i studente FESB-a, prisustvovali predstavnici medija, gosti i uzvanici: ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, dipl. iur., izaslanik župana Splitsko dalmatinske županije Zlatka Ževrnje – Vicencije Biuk, dipl. ing., rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ivan Pavić, prorektorica prof. dr. sc. Branka Ramljak, prorektor prof. dr. sc. Tomislav Kilić, zamjenik direktora Elektrodalmacije Split Saša Kraljević, dipl. ing., direktor Proizvodnog područja HE Jug Joško Kvasina, dipl. ing. i drugi.

Prisutne je pozdravio dekan FESB-a izv. prof. dr. sc. Srdjan Podrug te istakao, uz nedvojbeni pozitivni komercijalni aspekt SE FESB i druge pozitivne aspekte Solarne elektrane za Fakultet: nastavni, znanstveno-istraživački, te promicanje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održivog razvoja.

Voditelj projekta, izv. prof. dr. sc. Ranko Goić, je okupljenima rekao nešto više o tehničko – ekonomskim aspektima SE FESB. Neki od osnovnih podataka su: instalirana snaga je 31 kWp, očekuje se godišnja proizvodnja od 41 MWh električne energije, sklopljen je Ugovor o otkupu proizvedene električne energije po cijeni od 2,233 kn/kWh, te će se na taj način, kroz ugovorno razdoblje od 14 godina, osiguravati godišnji prihodi od isporuke električne energije od cca. 91.000 kn + PDV, izgradnja SE FESB financirana je u cijelosti vlastitim sredstvima (350.000 kn + PDV), a s obzirom na planirane prihode, vrijeme povrata investicije je 4 godine.

Zatim se skupu obratio ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović, te između ostalog rekao i sljedeće: „FESB je zaista reprezentativna sveučilišna institucija, ne samo ovdje nego i izvan Hrvatske. Ovaj današnji projekt pokazuje u kojoj mjeri su svi koji rade na ovom Fakultetu puni znanja, puni inovativnosti i poduzetnosti, a to su ključevi konkurentnog obrazovanja, konkurentnog gospodarstva, konkurentnog Sveučilišta i konkurentne Hrvatske. Na FESB-u vidimo na koji način treba funkcionirati naša akademska zajednica, u kojoj se ne usvajaju samo znanja nego stječu kompetencije i vještine koje omogućuju i zapošljavanje i bolji život, pokazuje se da je FESB ono što mi želimo tek osigurati i na drugim visokoškolskim ustanovama – istraživačka ustanova. Želimo da naši studenti kroz istraživanja usvajaju znanja, a na FESB-u pokazuju u kojoj mjeri se akademska zajednica može povezati s gospodarstvom i doprinositi, ne samo biti potrošač kako kažu. Direktno potvrđuju tezu da ulaganje u znanost, obrazovanje, jest investicija, a ne potrošnja.“ Nakon ovih lijepih riječi upućenih našem Fakultetu ministar Jovanović je pustio u trajni pogon SE FESB.

Evo, kako su puštanje u trajni pogon Solarne elektrane FESB popratili mediji:

Jovanović pustio u pogon solarnu elektranu na FESB-u, Novi list, 20. prosinca 2013.

Jovanović pustio u pogon prvu FESB-ovu solarnu elektranu, Slobodna Dalmacija, 20. prosinca 2013.

U Splitu pokrenuta prva komercijalna solarna elektrana, RTL televizija, 20. prosinca 2013.

FESB: Puštena u rad jedna od prvih solarnih elektrana u Splitu, Dalmacijanews, 20. prosinca 2013.

Kategorije