Izrazite potrebe za visokoobrazovanim kadrom u poljima elektrotehnike, strojarstva i računarstva

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prvi put predstavljen pregled deficitarnih i suficitarnih zanimanja. U izrazitoj mjeri su prepoznate potrebe u poljima u kojima studente obrazuje FESB.

Dana 14. siječnja 2014. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljene Preporuke Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Tom prigodom ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović prvi put su predstavili i pregled deficitarnih i suficitarnih zanimanja, a objavljene su i preporuke za smanjivanje odnosno povećanje upisnih kvota u srednjim školama i na visokim učilištima.

U segmentu visokog obrazovanja, polja u kojima su već niz godina prepoznate nezadovoljene potrebe u većem broju županija su:

  • U području prirodnih znanosti: polje matematike
  • U području tehničkih znanosti: u izrazitoj mjeri elektrotehnika, strojarstvo i računarstvo.
  • U području biomedicine i zdravstva: polja temeljnih medicinskih znanosti i farmacije
  • U području društvenih znanosti: polja edukacijsko-rehabilitacijske znanosti i logopedije.
  • U području humanističkih znanosti: polje filologije i to dvije grane: anglistike i germanistike
  • U području biotehničkih znanosti te umjetničkom području: ne postoje polja za čijim je kvalifikacijama registrirana raširenija potreba, dok je u mnogim županijama identificiran prevelik broj mladih s kvalifikacijama polja ekonomije i prava u odnosu na potrebe.

Iz navedenog se može uočiti da za polja u kojima se studenti obrazuju na našem Fakultetu postoji izrazita potreba. Vjerujemo da će i ova činjenica doprinijeti da odluka brojnih maturanata bude nastavak njihovog obrazovanja na FESB-u.

Vijest na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Vijest na mrežnim stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava

Kategorije