FESB uključen u istraživanja termonuklearne fuzije i razvoja ITER-a

{true, :Istraživačka grupa prof. Poljaka s FESB-a uključena je u radni paket: Code Development for Integrated Modeling u okviru ITER Physics Work Packages (Work Programme 2014 & Work plan 2014-2018)

Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica (Croatian Fusion Unit – CRU) pridružila se Britanskom fuzijskom udruženju (UK Fusion Association) kao vanjska istraživačka jedinica što je omogućilo uključivanje hrvatskih znanstvenika u istraživanja termonuklearne fuzije koje provode zemlje članice Europske unije i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom) te izgradnju ITER (eng. ITER – International Thermonuclear Experimental Reactor).

Istraživačka grupa prof. dr. sc. Dragana Poljaka s FESB-a uključena je u radni paket: Code Development for Integrated Modeling u okviru ITER Physics Work Packages (Work Programme 2014 & Work plan 2014-2018)., u kojem je prof. Poljak voditelj radnog paketa WP14-IPH-CD, dok je Technical Contact Person dr. sc. Silvestar Šesnić. FESB-ovoj grupi pridruženo je i nekoliko teorijskih fizičara s IRB-a i PMF-a koji se također bave numeričkim modeliranjem.

Aktivnosti vezane za ovaj radni paket započinju od siječnja 2014. godine, a odnose se na razvoj sofisticiranih matematičkih modela i pripadnih numeričkih metoda za realistično simuliranje specifičnih problema vezanih za fuziju, poput modeliranja fenomena vezanih za plazmu, posebice za rješavanje Grad-Shafranove jednadžbe.

Prvi Project Board Meeting radnog paketa Code Development for Integrated Modeling održat će se 31. siječnja 2014. godine.  Nadalje, FESB je uz Institut Ruđer Bošković suorganizator međunarodnog skupa European workshop on Fusion koji se održava 3. i 4. travnja u Dubrovniku.

Sudjelovanje u radnom paketu koji se tiče razvoja ITER-a od iznimnog je značaja za FESB koji je tako direktno uključen u razvoj 13 milijardi eura vrijednog ITER projekta, jednog od najvećih znanstvenih poduhvata današnjice.

 

Kategorije