FESB Alumni Znanstveni kafić: Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora

  30. siječnja 2014.   od 18:30 do 20:30   Kavana Lvxor, Kraj Sv. Ivana 11

Udruga bivših studenata FEBS-a, FESB Alumni, poziva vas na još jedan znanstveni kafić u kavani Lvxor u četvrtak, 30. siječnja 2014. u  18:30h pod naslovom:

NOVE RIBE JADRANSKOG I SREDOZEMNOG MORA

 

Ribarstvo kao industrijska grana je u posljednje vrijeme u fokusu radi ulaska u EU i novih propisa koje trebamo implementirati. Pogledajmo s druge strane kako na sektor ribarstva utječu promjene sastava riba u našem moru.

Kratka povijest istraživanja riba u Jadranu
Koliki broj vrsta živi u Jadranskom i Sredozemnom moru?
Koje su to nove ribe u Jadranskom i Sredozemnom moru?
Što su to “lesepsijski” migranti?
Što sve utječe na pojavu “novih” riba?

 

Predavač: Prof. dr. sc. Jakov Dulčić
Voditelj laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov
Institut za oceanografiju i ribarstvo

Predavač je jedan od autora knjige “Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora” koja posebnu pozornost posvećuje potencijalnim mehanizmima prilagodbe stranih vrsta i njihovog negativnog utjecaja na zavičajnu faunu riba. Također prikazuje i određeni koncepcijski okvir za povezivanje procijenjenih klimatskih promjena s ekološkim uvjetima u morskim staništima i procjenom bioloških resursa, kao i potencijalni socio-ekonomski učinci klimatskih promjena na sektor ribarstva i budući učinci invazija novih vrsta. Ovo djelo predstavlja vrijednu polaznu točku za daljnja ihtiofaunistička istraživanja Jadranskog i Sredozemnog mora. Uz znanstveno-stručnu, ova knjiga ima i veliku edukativnu vrijednost te predstavlja značajan doprinos u popularizaciji i podizanju svijesti javnosti o temama stranih invazivnih vrsta i prijetnjama koje one predstavljaju za biološku raznolikost, gospodarstvo i zdravlje ljudi te o učinku klimatskih promjena na biološku raznolikost i gospodarstvo.

Dođite poslušati i informirati se o ovoj nadasve zanimljivoj temi. Postavite svoja pitanja i tražite odgovore u ležernoj atmosferi kavane Lvxor.

 

Kategorije