Studenti FESB-a napravili sustav za automatizirano slaganje računalnih konfiguracija

Asemblio je sustav za automatizirano slaganje računalnih konfiguracija s najboljim omjerom dobivenog za uloženi novac. Sustav omogućuje posjetitelju da u nekoliko klikova dobije listu komponenti najprikladnijih za njegove potrebe, a nastao je kao jedan od studentskih projekata.

Kao fakultet koji prepoznaje talente i ulaže u studente,  FESB svake godine sufinancira neke od projekata svojih studenata. Jedan takav projekt ove godine bio je Asemblio, nastao „pod čekićem“ trojice studenata FESB-a.

Asemblio je sustav za automatizirano slaganje računalnih konfiguracija s najboljim omjerom dobivenog za uloženi novac. Konkretno, sustav omogućuje posjetitelju da u nekoliko klikova dobije listu komponenti najprikladnijih za njegove potrebe. Pri tome korisnik odabire koje su mu komponente više, a koje manje bitne, ili jednostavno odabere „vrstu“ računala koje kupuje. Pri tome može birati između radne stanice, uredskog računala ili računala za igranje. Na ovaj je način sustav prilagođen i „hardcore“ igračima i onima kojima računalo služi samo za pretraživanje Interneta.

Počevši od skromne ideje nekoliko zaljubljenika u tehnologiju, projekt je u samo nekoliko tjedana narastao do razmjera da ga reklamiraju i hvale zvijezde informatičkog neba.  Činjenica da je u trenutku pisanja ovog članka bilo izgrađeno 26621 konfiguracija dokazuje da su i korisnici prepoznali kvalitetu i vrijednost sustava. Kako bi olakšali prosječnim korisnicima slaganje konfiguracije, studenti su snimili i seriju videa koja objašnjava kako složiti svoje prvo računalo, kako očistiti termalnu pastu, zamijeniti radnu memoriju, procesor itd…

Samu ideju za izradu ovakvog sustava pobudilo je učestalo moljenje prijatelja i rodbine: „Daj sastavi mi malome kompjutor, brzo će mu rođendan“, a više o cijeloj priči iza Assemblio sustava  možete pročitati ovdje.

Kategorije