Međunarodni skup o fuziji u suorganizaciji FESB-a

U Dubrovniku je od 3. do 4. travnja 2014. održan međunarodni skup: EUROPEAN WORKSHOP: “FUSION IN DUBROVNIK” u organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB), Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) i Culham Centre for Fusion Energy (CCFE) iz Velike Britanije.

Uz međunarodne participante, uglavnom iz Velike Britanije, sudjelovao je veći broj participanata iz Hrvatske, i to s FESB-a, IRB-a, Instituta za fiziku Sveučilišta u Zagrebu (IFS), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci.

U dvodnevnom programu održane su brojne prezentacije vezane za fuzijska istraživanja, strukturu financiranja fuzijskog programa, fiziku plazme, fuzijske materijale, spektroskopiju plazme, itd. Posebna sekcija održana je na temu numeričkog modeliranja elektromagnetskih polja za fuzijske aplikacije u okviru koje su održane prezentacije o aktivnostima hrvatskog tima za numeričko modeliranje pri random paketu: Code development (WP-CD). Moderatori okruglog stola koji je uslijedio nakon ove sekcije bili su Dragan Poljak, FESB (voditelj hrvatskog tima uključenog u WP-CD) i Predrag Lazić, (IRB).

Voditelj CCFE grupe Steve Cowley izrazio je velio zadovoljstvo dostignućima članova Hrvatske fuzijske asocijacije (CRU) koja je 2013. bila pridruženi član Britanskoj fuzijskoj asocijaciji.

S obzirom na do sad postignute rezultate hrvatske grupe za numeričko modeliranje dogovoreno je da se sljedeći skup održi u Splitu u travnju 2015. godine, a na nivou EURO fusion konzorcija razmatrat će se mogućnost održavanja još jednog workshop-a u Splitu krajem 2014. godine.

 

autor:Dragan Poljak

Kategorije