Prof. dr. sc. Ivica Veža održao predavanje na Sveučilištu u Dubrovniku

{false, :Dana 11. travnja 2014. u organizaciji Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Ivica Veža s FESB-a, održao je predavanje s temom „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“. Predavanju su nazočili studenti Pomorskog odjela, nastavnici Sveučilišta, predstavnici HGK – Županijske komore Dubrovnik, DURA-e i DUNEA-e.

U uvodnom dijelu predavanja analizirao je osnovne megatrendove koji karakteriziraju početak 21. stoljeća: starenje društva, individualizam, korištenje novim tehnologijama, proces globalizacije, urbanizaciju i održivost.

Uvođenjem Interneta, stvari i usluga u proizvodne sustave, najavljuje se 4. industrijska revolucija: Industrija 4.0. Ona se temelji na kibernetsko-fizičkom proizvodnom sustavu, odnosno na modelu „Pametne tvornice“ („Smart Factory“ ili „Smart Enterprise“). Pametna tvornica sadrži sljedeće značajke: proizvodnju pametnih personaliziranih proizvoda, pružanje usluga uz proizvodnju proizvoda, te visoku razinu suradnje.

Proizvodnja je i danas, kao što je uvijek bila, kamen temeljac gospodarstva razvijenih zemalja. Bitna prednost pametne tvornice je da se temelji na znanjima i vještinama sudionika na svim razinama, od tvorničkih radnika do znanstvenika, inženjera i menadžera. Vizija inovativnog pametnog poduzeća za sljedeću generaciju proizvodnje može se sažeti u sljedećim značajkama: lean (vitka proizvodnja), fleksibilnost, agilnost, učinkovitost, korištenje nužnih informacija, jasna predviđanja i sigurnost. Sve ove osobine rezultiraju dugoročnom održivošću. Profesor Veža govorio je i o osnovama njemačkog modela Industrije 4.0 i njegove korisnosti za gospodarstvo.

Kategorije