Preminula profesorica emeritus Vlasta Zanchi

Nakon teške bolesti 17. travnja 2014. godine preminula je profesorica emeritus Vlasta Zanchi. Pogreb će biti u srijedu 23. travnja u 11:00 sati na Lovrincu, a komemoracija će se održati na FESB-u u dvorani A101 u četvrtak 24. travnja u 12:00 sati.

Profesorica Vlasta Zanchi diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a magisterij znanosti i potom doktorat znanosti stekla je na Fakultetu za elektrotehniku u Ljubljani. U nekoliko je navrata boravila na stručnom usavršavanju na sveučilištima u Stockholmu, Glasgowu i Ljubljani.

Kroz četrdesetpetogodišnji rad na Sveučilištu u Splitu, Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Vlasta Zanchi prošla je put kontinuiranog napredovanja od asistenta do redovitog  profesora u trajnom zvanju.

U znanstvenom radu  istakla se u disciplinama iz automatike i sustava s naglaskom na biomehanici ljudskih pokreta. Utemeljitelj je međunarodno prepoznatljivog laboratorija (Laboratorij za biomehaniku, automatiku i sustave – LaBACS).

Bila je organizator mnogih specijalnih sekcija na međunarodnim kongresima, voditelj  međunarodnih projekata i gost brojnih europskih centara koji izučavaju  biomehaniku pokreta.

U Hrvatskoj je bila voditelj nacionalnog programa i projekta iz područja biomehanike pokreta u sklopu kojih, sa suradnicima na projektu, razvija suvremene metodologije kao podršku u rehabilitaciji.

Pod njezinim mentorstvom izrađen je veliki broj doktorskih disertacija, magistarskih radova te znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima te na međunarodnim znanstvenim kongresima.

Tijekom svoje nastavne aktivnosti utemeljila je brojne nastavne programe na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, uglavnom iz moderne teorije automatskog vođenja. Kao podršku tim programima napisala je 4 knjige i više udžbenika.

Na FESB-u je kao prodekan, predstojnik zavoda i šef katedre poticala suradnike na unaprijeđenje nastavne djelatnosti i praćenje razvoja  znanosti u edukacijskom procesu.

Aktivno je sudjelovala u raznim povjerenstvima na razini države, grada i na samom Fakultetu, uvijek povezano uz znanstveni rad, unaprijeđenje nastave, etike i odgoja mladih inženjera i znanstvenika.

Temeljem njezinih iznimnih zasluga za razvitak Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te njezinog doprinosa u afirmaciji Sveučilišta u međunarodnoj znanstvenoj i akademskoj javnosti, Senat Sveučilišta u Splitu je 27. listopada 2008. godine dr. sc Vlasti Zanchi dodijelio počasno zvanje profesor emeritus.

 

Kategorije