Antonio Šarolić voditelj europskog znanstvenog projekta COST EMF-MED

Veliki europski znanstveni projekt vodit će se s FESB-a

Europski znanstveni projekt:

COST Action BM1309 “European network for innovative uses of EMFs in biomedical applications – EMF-MED”

(hrvatski: Europska mreža za inovativne primjene elektromagnetskih polja u biomedicini)

upravo je odobren za financiranje i provedbu.

Projekt je osmislio i prijavu vodio izv. prof. dr. sc. Antonio Šarolić (FESB Split, voditelj Katedre za primjenu elektromagnetskih polja), a o kompetitivnosti postupka dovoljno govori da su odobrena samo 4 projekta od prijavljenih 99 na jednom pozivu.  Rad na prijavi je trajao dvije godine, a prijavu je podržalo 26 država, čiji su predstavnici na prvom sastanku 16. travnja 2014. u Brussels-u jednoglasno izabrali Antonia Šarolića za voditelja projekta.

Projekt će trajati 4 godine, a bavit će se koordinacijom istraživanja primjene elektromagnetskih polja u biomedicini, prvenstveno na razini Europe, ali i šire. Zbog interdisciplinarnog karaktera istraživanja, u projektu sudjeluju stručnjaci različitih disciplina: inženjeri, liječnici, fizičari, biolozi itd. Ovo je vjerojatno prvi projekt u svijetu koji na sustavan i sveobuhvatan način koordinira istraživanja korisnih primjena elektromagnetskog polja u biomedicini.

Ovo je jedan od rijetkih znanstvenih EU projekata koji se vode iz Hrvatske, i čija prijava je krenula iz Hrvatske – sigurni smo da će ih biti sve više! Sekretarijat projekta će također biti na FESB-u, kao i prvi radni sastanak koji je zakazan za 2-3. listopada 2014. na FESB-u u Splitu.

Podaci o projektu mogu se vidjeti na poveznici.

autor: Antonio Šarolić

Kategorije