Održana radionica u okviru projekta Network Innovation Learning Factories (NIL)

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje zajedno s deset europskih sveučilišta sudjeluje na projektu Network Innovation Learning Factories (NIL). Projekt financira DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – German Academic Exchange Service) i BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung – Federal Ministry of Education and Research Germany) u periodu od 2013. do 2017. godine. Osnovi cilj projekta je osnivanje laboratorija u kojima bi se studentima omogućili uvjeti rada kao u industrijskoj praksi, te obrazovanje studenata iz područja logistike i lean managementa.

Od 10. do 13 lipnja 2014. tri asistenta i 18 studenata s ESB Business School s Reutlingen University zajedno s kolegama studentima na Sveučilištu u Stellenbosch (Južna Afrika), bili su gosti FESB-a. Raznolik program započeo je s pozdravnim obraćanjem izv. prof. dr. sc. Srdjana Podruga, dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), koji je predstavio Sveučilište u Splitu, a posebice FESB. Prof. dr. sc. Ivica Veža, koordinator projekta na FESB-u predstavio je Splitsko-dalmatinsku županiju s pripadajućim gospodarskim i demografskim aspektima. U nastavku je naveo primjere primjene lean menagementa u hrvatskim poduzećima. Znanstveni novak Marko Mladineo prikazao je svoja istraživanja na području umreženih poduzeća. Zajednički provedene simulacije s metodama i alatima za optimizaciju nabavnih lanaca i proizvodnih sustava, koji su studenti radili pod vodstvom dr. sc. Nikole Gjelduma, zaokružili su uzbudljivu četverodnevnu radionicu.

Gosti iz Reutlingena i Stellebosha su posjetili uspješna izvozna poduzeća regije: AD Plastik i brodogradilište Brodotrogir, što je studentima dalo nove dojmove u odnosu na različite industrije i radna okruženja.

Kroz mrežu studenata različitih nacionalnosti i zajedničkih kulturnih programa, svaka radionica dobiva i interkulturalnu komponentu, koja nadopunjuje tehničko i metodološko znanje. Mreže Network Innovation Learning Factories će se nastaviti u sljedeće tri godine, kako bi se omogućilo studentima svih međunarodnih partnerskih instituta kratkoročne i dugoročne razmjene, u cilju povećanja kvalitete i atraktivnosti studijskih programa.

Sljedeće se godine u svibnju planira posjeta nastavnika i studenata FESB-a Sveučilištu u Bochumu, Njemačka (Ruhr University Bochum – Ruhr-Universität Bochum).

autor: Ivica Veža

Kategorije