Preminuo Hrvoje Dujmić

Nakon kratke i teške bolesti, 26. lipnja 2014. godine preminuo je naš dragi kolega i prijatelj izv. prof. dr. sc. Hrvoje Dujmić.

Posljednji ispraćaj bit će na Lovrincu u subotu 28. lipnja u 10:15 sati.

 

Komemoracija će se održati na FESB-u u utorak 1. srpnja u 12:15 sati u dvorani A100.

Dr. sc. Hrvoje Dujmić, se rodio 22. prosinca 1968. godine u Splitu. Osnovnu školu i srednju školu matematičko-informatičkog smjera, završio je u Splitu. Maturirao je 1987. godine i iste godine upisao Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Diplomirao je 1993. godine na smjeru elektronika/elektrokomunikacije. Bio je dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu kao najuspješniji student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Od rujna 1993. godine je radio na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje kao znanstveni novak. Poslijediplomski studij Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje upisao je 1993. godine gdje je u srpnju 1996. obranio magistarski pod nazivom “Vektorska kvantizacija govornih i slikovnih signala”.

 

U lipnju 2001. obranio je na FESB-u doktorsku disertaciju pod nazivom “Vektorska kvantizacija s klasifikacijom rubova i primjena na inverzno polutoniranje slika” (pod mentorstvom prof. dr. sc. Nikole Rožića).

U zvanje višeg asistenta izabran je 19. srpnja 2001. godine, a u zvanje docenta 20. ožujka 2003. godine. U zvanje izvanrednog profesora je izabran 17. lipnja 2009. godine, a u zvanje znanstvenog savjetnika 24. listopada 2013. godine. Od listopada 2012. godine bio je šef Katedre za komunikacijske i informacijske sustave.

Kroz navedeni period rada na FESB-u sudjelovao je u nastavi na predmetima Teorija informacija, Digitalne telekomunikacije, Komunikacijski sustavi, Informacijski sustavi, Inženjerska grafika, Fotonički sustavi, Digitalna obrada signala, Televizijska tehnologija, Multimedijski sustavi, Signali i sustavi, Multimedija, Algoritmi, Kriptografija i mrežna sigurnost, Komunikacijski sustavi, te na poslijediplomskom studiju u nastavi na predmetima Kodiranje i prepoznavanje govora, Obrada i sažimanje video signala i Napredni postupci operacijskih istraživanja i metode optimizacije.

Aktivno je sudjelovao u realizaciji devet projekata Ministarstva znanosti i tehnologije kao i međunarodnih hrvatsko-slovenskih projekata “Uvođenje novih telematskih usluga” i “Ekologija u telekomunikacijskim sustavima”. Bio je voditelj poticajnog Projekta za mlade znanstvenike “Razvoj sustava temeljenih na prepoznavanju govora i slika” te je aktivno sudjelovao u realizaciji više stručnih projekata, a bio je i voditelj dvaju poticajnih projekata iz programa RAZUM i IRCRO.

Znanstveni i stručni rad dr. sc. Hrvoja Dujmića rezultirao je objavljivanjem jednog poglavlja u knjizi, 4 rada u časopisima iz skupine A, 7 radova u časopisima iz skupne B te 27 radova u zbornicima radova s međunarodnog znanstvenog skupa te 9 radova u zbornicima s domaćeg znanstvenog skupa. Objavio je jedno izvješće u CC časopisu te je urednik jednog zbornika radova. Koautor je jedne stručne knjige kao i više stručnih projekata, elaborata i izvedbenih studija. Pod njegovim mentorstvom izrađeno je preko stotinu diplomskih i završnih radova te dva magistarska i jedan doktorski rad.

U više navrata bio je tajnik međunarodne znanstvene konferencije SoftCOM, član programskog odbora ICC 2002. Bio je član je Uredničkog odbora JCOMSS – Journal of Communications Software and Systems te recenzent na više međunarodnih znanstvenih konferencija i časopisa, te član IEEE.

Aktivno se bavio planinarstvom i alpinizmom te je bio gorski vodič i član Hrvatske gorske službe spašavanja gdje je nekoliko godina bio Pročelnik komisije za informiranje i analitiku.

 

Kategorije