Održana 4. međunarodna znanstvena konferencija „Strojarske tehnologije i konstrukcijski materijali 2014

Hrvatsko društvo za strojarske tehnologije (HDST) iz Splita organiziralo je po četvrti put u Splitu međunarodnu konferenciju “STROJARSKE TEHNOLOGIJE I KONSTRUKCIJSKI MATERIJALI 2014” (Mechanical Technologies and Structural Materials 2014). Simpozij je održan od 25. – 26. rujna 2014. na FESB-u.

 

Suorganizatori konferencije bili su FESB, HDMT (Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju iz Zagreba, DIT (Dublin Institute of Technology – Irska), SAS – IMMM (Slovak Academy of Science – Institute of Materials and Machine Mechanics, Bratislava, Slovačka), Rogante Engineering Office (Italija) te Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Isto tako FESB je i jedan od dva glavna pokrovitelja (drugi je Splitsko-dalmatinska županija) ove konferencije.

Na konferenciji je dvadesetak istaknutih znanstvenika i stručnjaka, kako iz zemlje tako i iz inozemstva prikazalo svoje radove. Inozemni predavači su došli iz: Italije, Irske, Kazakstana, Slovačke, Turske i Ukrajine. Iz naše zemlje predavači su došli sa svih strojarskih fakulteta (Rijeka, Slavonski Brod, Split i Zagreb). Posebno je zadovoljstvo bilo slušati izlaganja mladih znanstvenih novaka s FESB-a, RITEH-a i DIT-a (Dublin Institute of Technology). To su bila njihova prva predavanja na nekom javnom skupu. Isto tako na MTSM 2014 predstavila su se i dva netom završena prvostupnika na FESB-u sa svojim završnim radovima. Posebni dojam ostavio je Antonio Mijić, mag. eng. mech. koji je, po prvi put javnosti, predstavio novi inovativni koncept motora s unutrašnjim izgaranjem, a koji je izazvao izuzetan interes sudionika. FESB je preko dr. sc. Gojimira Radice uključen u projekt AMICES iz koje je i proizašla ideja dipl. ing. Hrvoja Šalinovića (dugogodišnjeg design-inženjera u BMW Minhen) o novom konceptu MUI. Marin Barišić, mag. eng. mech. predstavio je svoj nagrađeni projekt izrade i korištenja briketa iz otpadne kartonske ambalaže.  Predstavljena su 22 rada iz područja cjelokupnog strojarstva: proizvodnih strojarskih tehnologija, strojarskih konstrukcija i strojarske energetike.

Slično kao i na konferenciji MTSM 2013 jedan od sponzora je tvrtka EVN Croatia koja je predstavila svoje najnovije aktivnost glede plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije.

Konferencija je prema reakcijama svih sudionika bila iznimno uspješna, te je organizatorima dala još veći poticaj za organizacijom slijedećih konferencija u narednim godinama. Ovaj skup je, kao i predhodna tri,  još jedan korak unaprijed u smislu da ovo okupljanje postane tradicionalno u Splitu te privuče još veći broj sudionika. Takva okupljanja trebala bi pružiti priliku da se razmjenom iskustava u neposrednim kontaktima postave temelji buduće suradnje zainteresiranih znanstveno-istraživačkih i privrednih subjekata, kako iz Splitsko-dalmatinske županije tako i iz inozemstva – poglavito zemalja EU. Isto tako konferencija je zamišljena kao skup koji pruža priliku mlađim kolegama studentima, asistentima i znanstvenim novacima da pred domaćim i inozemnim stručnjacima prezentiraju svoj istraživački rad.

Kao i ranijih godina Organizacijski odbor će najkvalitetnije radove sa simpozija MTSM 2014 prezentirati kroz znanstveno-stručni časopis „Tehnički vjesnik“.

autor: Dražen Živković

Kategorije