Održan 2. međunarodni seminar Zelena proizvodnja

Dana 13. listopada 2014. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu održan je 2. međunarodni seminar Zelena proizvodnja. Glavni ciljevi ovogodišnjeg seminara bili su povezati sva tri sudionika Triple Helix (trostruka spirala) modela razvoja industrije: državne institucije (ministarstva, županije, gradove, itd), znanstveno-istraživačke ustanove (sveučilišta i institute) i gospodarstvo, te potaknuti suradnji između hrvatskih i njemačkih sveučilišta na području razvoja i proizvodnje automobila s pogonom na obnovljive izvore energije.

 

Seminar je započeo s pozdravnim obraćanjem izv. prof. dr. sc. Srdjana Podruga, dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, koji je predstavio Fakultet u okviru njegove nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti. Prof. dr. sc. Ivica Veža naveo je ciljeve seminara i uveo u temu Zelene proizvodnje. Tema prvog dijela seminara bio je razvoj automobila pogonjenih obnovljivim izvorima energije. Prof. Dr.-Ing. Achim Kampker sa sveučilišta RWTH Aachen je predstavio osnovni koncept razvijenog električnog automobila StreetScooter, dok je prof. dr. sc. Frano Barbir s FESB-a prezentirao osnove automobila pogonjenih vodikom, primjere u svjetskoj automobilskoj industriji i rezultate svojih istraživanja. Kristijan Žaper i Mirko Zeljko iz poduzeća AD Plastik d.d. prikazali su iskustva zelene proizvodnje u svojoj tvrtki, posebno smanjenje utroška i emisije hlapljivih organskih spojeva investiranjem u novu robotiziranu liniju za bojanje u pogonu u Zagrebu. Nakon ovih izlaganja održan je Okrugli stol – Mogućnosti razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, na kojem je kao okvirna tema zajedničke suradnje predložen projekt Zeleni otok (Green Island). U drugom dijelu je prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba naveo primjere primjene Lean alata u Zelenoj proizvodnji u hrvatskim poduzećima, dok je znanstveni suradnik s Ruhr-University Bochum mr .sc. Dennis Bakir, prikazao razvijene modele proizvodnje s minimalnim korištenjem resursa, te naveo osnove razvijene Tvornice koja uči na Fakultetu strojarstva u Bochumu.

Na seminaru su pored stručnjaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sudjelovali inozemni studenti, te doktoranti s FESB-a. Na seminaru je bilo nazočno 14 studenata sa Ruhr-University iz Bochuma, Njemačka. Naime, FESB zajedno s deset europskih sveučilišta sudjeluje na projektu Network Innovation Learning Factories (NIL). Projekt financira DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – German Academic Exchange Service) i BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung – Federal Ministry of Education and Research Germany) u periodu 2013-2017. Osnovi cilj projekta je osnivanje laboratorija u kojima bi se studentima omogućili uvjeti rada kao u industrijskoj praksi, te obrazovanje studenata iz područja logistike i lean managementa. Tijekom svog boravka u Splitu gosti iz Bochuma su posjetili brodogradilište DIV-Brodosplit. Osim studenata iz Bochuma bili su prisutni ERASMUS studenti iz Njemačke i Portugala.

Održavanje seminara podržali su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, te Splitsko-dalmatinska županija.

autor: Ivica Veža

Kategorije