Održan 22nd European Fusion Programme Workshop EFPW 2014 u organizaciji FESB-a i IRB-a

U organizaciji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Splitu je od 30. 11 do 3. 12 2014. održan 22nd European Fusion Programme Workshop (EFPW 2014) – središnji skup u okviru konzorcija EUROfusion koji se godišnje održava u svrhu planiranja fuzijskih istraživanja u Europi.

Na skupu je sudjelovalo stotinjak predstavnika svih nacionalnih fuzijskih asocijacija iz Europe. Skup je naslovljen: “Operational limits: what do we know/what can we hope from plasma physics & fusion technology”, a odnosi se na današnje spoznaje fizike plazme i fuzijske tehnologije.

Predsjedavajući lokalnog organizacijskog odbora bili su dr.sc. Tonči Tadić (IRB) i prof.dr.sc. Dragan Poljak (FESB) dok su registrirani participanti Hrvatske fuzijske asocijacije još bili prof.dr.sc. Hrvoje Buljan s Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF), Sveučilišta u Zagrebu i doc.dr.sc. Silvestar Šesnić (FESB). Nakon nedavnog Code Camp-a održanog na FESB-u u studenom ovo je drugi prestižni događaj koji se u manje od mjesec dana organizira na Sveučilištu u Splitu u organizaciji FESB-a.

Nakon što su sudionike skupa u ime lokalnog organizatora pozdravili: dekan FESB-a izv. prof. dr. sc. Srdjan Podrug, prorektorica Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Rosanda Mulić, ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roko Andričević, skup je formalno otvorio prof.dr.sc. Tony Donne, EUROfusion programme manager.

Svaki dan skupa bio je posvećen jednoj značajnoj tematskoj cjelini vezanoj uz napredak u istraživanjima za ITER i DEMO.

Tako je tema izlaganja i diskusija prvog dana bila: Core Plasma Operational Limits and Technology Boundary Conditions u okviru koje se raspravljalo o temeljnim ograničenjima koja s jedne strane postavljaju današnje spoznaje fizike plazme, a s druge strane trenutne tehnološke mogućnosti i postojeći materijali.

Drugog dana uz radni naslov: Operational limits due to Exhaust and Heat Load Constraints intenzivno se diskutiralo o operativnim ograničenjima uslijed efekata protoka topline, enormnih temperatura unutar reaktora, nestabilnostima u plazmi, etc.

Trećeg, zaključnog, dana skupa naslovljenog: Integrated Scenarios incorporating all Operational Limits raspravljalo se o cjelokupnom scenariju te progresu u osnovnim smjernicama za eksperimentalni termonuklearni reaktor ITER, kao i buduću nuklearnu elektranu DEMO uzimanjem u obzir svih postojećih operativnih ograničenja u sadašnjem trenutku. Naglašeno je kako se u sklopu Horizon 2020 planira se konstrukcija ITER-a,  testiranje njegovog rada u cilju osiguranja maksimalne iskoristivosti i sigurnosti za rad nukelarne elektrane DEMO čija konstrukcija se planira do 2035.

autor: Dragan Poljak

Kategorije