Gostovanje prof. dr. sc. Ivice Puljka u emisiji HRT-a Treći element

Emisija Treći element o statistici u kojoj je gostovao prof. dr. sc. Ivica Puljak dostupna je na servisu emisije na zahtjev

Poznati američki književnik Mark Twain napisao je kako se sam često, pa i na svojem primjeru, mogao uvjeriti da postoje tri vrste laži – laž, prokleta laž i statistika. Htio je time naglasiti koliku moć uvjeravanja, a onda i potencijal za manipulaciju, imaju podaci i brojevi. I kod nas se često ističe varljiv karakter statistike: ako pola populacije jede kupus, a druga polovica meso, statistika će reći da svi u prosjeku jedemo – sarmu. Unatoč tome, statistika je danas neizostavni dio svakog znanstvenog pokusa ili medicinske studije. Kakva je to statistika bez koje moderna znanost praktično ne može funkcionirati, i zašto znanstvenici gotovo da ne smatraju stvarnim ništa što nije statistički značajno, možete pogledati u Trećem elementu.

Gosti u studiju bili su matematičar Bojan Basrak s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te fizičar Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Osim njih, u prilozima možete vidjeti i druge naše znanstvenike koji govore kakvu ulogu statistika igra u medicini, biologiji, psihologiji i ekonomiji.

 

Treći element o statistici dostupan je na servisu emisije na zahtjev na sljedećoj poveznici.

 

Kategorije