Sastanak članova Hrvatske istraživačke jedinice s direktorom EUROfusion programa dr. Tony Donne-om

Dana 4. veljače 2015. na Institutu Ruđer Bošković (IRB) održan je sastanak hrvatskih znanstvenika okupljenih u sklopu Hrvatske istraživačke jedinice (CRU), dijela istraživačkog konzorcija EUROfusion koji okuplja 27 zemalja Europe na projektu izgradnje termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER, s direktorom EUROfusion programa dr. Tony Donne-om.

Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku  i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluju u pet radnih paketa ovog fuzijskog HORIZON 2020  projekta.

Na IRB-u se vrše procjene zadržavanja  fuzijskog goriva u stjenkama fuzijskih reaktora uz pomoć ionskih  snopova, određivanje porijekla čestica prašine u fuzijskom reaktoru –  tokamaku, te konstrukcija Namjenske komore za ozračivanje fuzijskih  materijala s dva ionska snopa – jedne od svega četiri takve u EU. Znanstvenici s FESB-a se intenzivno bave matematičkim modeliranjem magnetskih polja i plazme u fuzijskim reaktorima, dok će se kolege s IFS-a uključiti u razvoj laserskog uređaja za kontrolu oštećenja stjenki tokamaka.

U sklopu posjete, osim što se sastao se sa hrvatskim znanstvenicima uključenima u HORIZON 2020 – EUROfusion projekt, prof. Donne održao je i popularno predavanje o fuziji naslovljeno: Fusion: from science fiction to science fact.

autor: Dragan Poljak

Kategorije