FESB Alumni Znanstveni kafić: Gradovi budućnosti

19. veljače 2015.
 od 18:30 do 20:00
Kavana Lvxor


Udruga bivših studenata, Alumni FESB, organizira novi znanstveni kafić na temu:

Gradovi budućnosti

Dizajniranje hibridnog urbanog prostora budućnosti

Predavač:

  • Ivica Mitrović, docent na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu

Mjesto i vrijeme:

Kavana Lvxor, četvrtak 19. veljače 2015 u 18:30h

 

Sadržaj:

Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka.

Hibridni grad zapravo je tehnološki proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa s našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano rastući, nudi sve bogatija digitalna iskustva. Gradovi budućnosti će očigledno sadržavati kompleksne mreže međusobno povezanih heterogenih tehnologijskih sustava. Ovakav hibridni grad neprestano će dobivati nove mogućnosti, kapacitete prikupljanja i generiranja podataka. Stoga je izazov ove dizajnerske prakse, dati smisao i značaj tim podacima, te ih učiniti transparentima i upotrebljivim građanima gradova budućnosti.

Predavanje će govoriti o navedenoj temi kroz primjere iz osobne dizajnersko–edukacijske prakse na Umjetničkoj akademiji, te kroz projekte nastale u sklopu UrbanIxD platforme, koji metodologijom kritičkog dizajna i dizajna fikcija spekuliraju o mogućim budućim scenarijima, koji mi, kao građani takvih gradova, možemo očekivati.

Kakav će biti grad budućnosti?

Hoće li tehnologija pojesti ljude?

Hoćemo li se snaći s gomilom podataka koje će nam tehnologija servirati?

Kako ih iskoristiti?

Što će se dogoditi ako ova sveprisutna tehnologija postane dominanta?

Hoće li se promijeniti naš odnos prema gradu?

Ovaj kontekst otvara nove rasprave o transparentnosti, vlasništvu, granicama, sigurnosti, kontroli, privatnosti i drugim temama.

 

O predavaču:

Ivica Mitrović docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, gdje predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je na Sveučilištu u Splitu, te se usavršavao na nekoliko međunarodnih institucija.

Kao gost predavač ili voditelj radionica pozivan je od strane uglednih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je voditelj, mentor ili komentor brojnih izloženih i nagrađenih studentskih radova na domaćim i međunarodnim žiriranim izložbama dizajna. Inicirao je mnogobrojne aktivnosti vezane uz unaprjeđenje dizajnerske djelatnosti i edukacije, te sudjelovao u njima.

Od 2001. godine radi na promociji te uvođenju dizajna interakcija kao nove specijalizacije na području dizajna u Hrvatskoj i regiji. Aktivnosti vezane uz promociju dizajna interakcija uključuju seriju radionica iz ovog područja, a rezultirale su međunarodnim simpozijem dizajna interakcija na Akademiji u Splitu 2009. godine. Autor je retrospektivnih izložaba radionica dizajna interakcija Interakcije 2004 – 2012 i pregleda hrvatske scene u području dizajna u novim medijima u Galeriji HDD­a u Zagrebu. Krajem 2012. godine izlazi njegova knjiga Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010) koja donosi pregled hrvatske scene u području dizajna u novim medijima.

Trenutno sudjeluje u realizaciji europskog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City u sklopu kojeg priprema izložbu

City | Data | Future – Interactions in hybrid urban space.

Dopredsjednik je Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

Kategorije