Predavanje prof. dr. sc. Dragana Poljaka: Razvoj i karakter znanstvene metode

03. lipnja 2015.
 od 08:30 do 09:30
C502, Predavaonica

Dana 3. lipnja u 8:30 sati u dvorani C502, prof. dr. sc. Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu će održati predavanje pod naslovom:

Razvoj i karakter znanstvene metode

 

Sažetak predavanja:

Rađanje znanstvene metode započinje u ranom 17. stoljeću s radovima Galilea koji  odbacuje Aristotelovu, dotad neupitnu teoriju gibanja koja implicira kako je za gibanje nužan uzrok, odnosno sila. Pojava znanstvene metode, u smislu nove discipline, značila je postupno, ali sigurno i odvajanje od filozofije. Dotadašnji aristotelovsko-esencijalistički pristup svodio se na opisivanje svrhovtosti prirodnih pojava. S druge strane, pojavom znanstvene metode slijedi krucijalan povijesni pomak od promatranja prirode (biti)pojave na objašnjenje ponašanja pojave, te se traži odgovor na pitanje ‘kako?’ umjesto na pitanje ‘zašto?.’ Primjerice, kako zemlja privlači tijela, a ne zašto.

Tako, aristotelovsko-esencijalistički pristup objašnjenja prirodnih pojava ustupa mjesto matematičko-prediktivnom pristupu. Ovaj pomak možemo povezati s indukcijom Francisa Bacona koji predlaže novi pristup razmatranju prirodnih pojava, a koji se sastoji u; prikupljanju podataka, analizi, postavljanju hipoteze, testiranju predložene teorije, te konačno usvajanju teorije. S obzirom da dokazna građa nikad nema karakter takav da bi teorija bilo apodiktično konkluzivna, može se čak kazati dogmatska, očekuje se da bilo koja teorija u budućnosti uvijek može biti zamijenjena potpunijom, boljom, sveobuhvatnijom teorijom.

U predavanju će se dati osvrt na razvoj i karakter znanstvene metode od Galilea pa preko Newtona, Einsteina, Heisenberga do raznih varijanti teorije struna, viših dimenzija, multiverza, etc.

Posebna pozornost obratit će se na pojam fizikalnog modela prirodne pojave i pripadne matematičke metode rješavanja danog problema. Razmotrit će se karakter prirodnih zakona, zapis ovih zakona u vidu operatorskih jednadžbi te uloga rubnih i početnih uvjeta.

Predavanje će bit popraćeno i brojnim primjerima iz fizike i tehnike.

 

Kategorije