FESB na Atlantiku

Tri godine trajao je studentski projekt na FESB-u „Obnova posljednjeg jadranskog leuta-trajte“ izgrađenog vrijednim rukama korčulanskog protomeštra Vicka (Nikole) Sessa-O’Rajta 1945. godine, počev od projekta obnove te same obnove tradicijskog drvenog broda, koji je svoj završetak doživio sudjelovanjem na Svjetskom festivalu mora , tradicijskih drvenih brodova i mornara „La semaine du Golf Morbihan“, od 11.05. do 17.05. 2015. godine, u gradu Vannes-u, u Bretanji u Francuskoj, gdje je bio izložen između 1250 brodova, kao jedan od članova Hrvatske flote od 11 tradicijskih drvenih brodova, a u suorganizaciji Udruge „Cronaves“ iz Splita.

 Sama obnova koštala je oko 150.000 kn., a odlazak i povratak povijesnog broda na izložbu u Francusku 25.000 kn. Ovaj pothvat, pored FESB-a, kao nositelja projekta,  potpomogli su i Sveučilište u Splitu, Grad Korčula, Općina Lumbarda, Grad Split, Jadrolinija-Rijeka, Brodogradilište  „Brodotrogir“-Trogir, Galeb –Omiš, HEMPEL-Umag (poslovnica Split), „Lučica“-Lumbarda, „Korkyra shipping“-Korčula, Brodogradilište „Leda“-Korčula i mnogi, mnogi „mali ljudi-velikoga srca“, koji su svojim razumijevanjem, ljubavi prema hrvatskoj brodograđevnoj baštini, donacijama, sponzoriranjem, izravnim radom  i drugom vrstom pomoći, uz studente brodogradnje FESB-a, omogućili da se ovaj projekt izvede i na ovakav način, izložbom na Festivalu mora, brodova i mornara u Francuskoj, pokaže svijetu i tako uspješno privede kraju.

Ponosni  na sve što smo uradili, zahvaljujemo se svima koji su, na bilo kakav način, pomogli ostvarenju ovog našeg hvalevrijednog poduhvata.

autor: Roko Markovina

Kategorije