Marko Kovač, mag. phys., znanstveni novak – asistent FESB-a obranio doktorski rad na prestižnoj francuskoj instituciji Ecole Polytechnique s temom otkrića i mjerenja Higgsovog bozona

U srijedu 8. srpnja ove godine, Marko Kovač, magistar fizike, znanstveni novak – asistent FESB-a, obranio je doktorski rad na Ecole Polytechnique u Parizu, jednoj od najprestižnijh francuskih visokoškolskih i znanstvenih ustanova, na temu otkrića i mjerenja Higgsovog bozona. Rad i obrana su ocjenjeni najvišim ocjenama od strane međunarodne komisije sastavljene od renomiranih svjetskih znanstvenika. Mentori doktorata kolege Kovača su dr. sc. Yves Sirois s Ecole Poltytechnique i prof. dr. sc. Ivica Puljak s FESB-a.

Puni naslov doktorske disertacije kolege Marka Kovača je “Mjerenje elektrona i ograničenja na spin-parnost i anomalna HVV vezanja Higgsovog bozona kroz svoj raspad u četiri lepton detektorom CMS”. Kolega Kovač započeo je rad na doktorat u svibnju 2011. godine, a već je u srpnju 2012. godine veoma aktivno sudjelovao u jednom od najvećih otkrića zadnjiih desetljeća, okriću Higgsovog bozona. U ovom otkriću su direktno korišteni njegovi rezultati rada na rekonstrukciji elektrona. Odmah nakon okrića novog bozona na CERN-u, najvažnije pitanje je bilo radi li se o Higgsovom bozonu ili je u pitanju neki drugi fenomen u prirodi. Upravo je kolega Kovač, zajedno s ostalim članovima CMS kolaboracije, radio na ovom problemu i rezultat njihovog rada je zaključak da su sva izmjerena svojstava novog bozona u skladu s pretpostavkom da se radi o Higgsovom bozonu. Upravo radi ovog zaključka 2013. godine je dodjeljena Nobelova nagrada za fiziku profesorima Peteru Higgsu i Francois Eglertu. Nakon ovih dokaza, kolega Kovač je nastavio rad na preciznim mjerenjima svojstava Higgsovog bozona te su njegovi rezultati još dodatno potvrdili da se radi o čestici koja se izvrsno uklapa u Standardni model fizike elementarnih čestica i njihovih interakcija, najkompletniju teoriju prirode koju danas imamo.

Najveći dio svog znanstvenog rada kolega Kovač je proveo u svojoj matičnoj instituciji FESB-u, dio u CERN-u, a jedan dio i na Ecole Polytechnique kraj Pariza. Ovom prilikom bi se posebno željeli zahvaliti Ambasadi Francuske Republike u Zagrebu, koja je kolegi Kovaču dodijelila stipendiju za doktorski studij u Francuskoj. Suradnja između FESB i Ecole Polytechnique započela je, zahvaljujući najviše prof. dr. sc. Danielu Denegriu, prije 20 godina diplomskim radom Ivice Puljka, nastavila njegovim doktoratom, zatim doktoratom Nikole Godinovića i Roka Pleštine, a nastavlja se upravo ovih dana novom stipendijom koju je dobio doktorand Toni Šćulac za doktorski studij na Ecole Polytechnique u listopadu ove godine.

Smatramo da ovaj način suradnje, u kojem naši doktorandi provedu jedan dio vremena na domaćim institucijama (u ovom slučaju na FESB-u), izvršavajući sve svoje obaveze, a zatim jedan dio na prestižnim međunarodnim institucijama kao što su CERN i Ecole Polytechnique, prestavlja izvstan model razvoja znanosti i istraživanja, kako na osobnom, tako i na institucionalnom planu.

autor: Ivica Puljak

Kategorije