Odabrana mjesta za izgradnju najvećeg na svijetu niza gama-teleskopa

Upravno vijeće Niza Čerenkovljevih teleskopa (Cherenkov Telescope Array, CTA), međunarodnog konzorcija čiji su članovi i znanstvenici iz Hrvatske, odlučilo je, 15. i 16. srpnja 2015. godine, postaviti CTA unutar Južnog europskog opservatorija (European Southern Observatory, ESO), u Paranalu u Čileu, te unutar opservatorija Roque de los Muchachos, pod upravom Kanarskog instituta za astrofiziku (Instituto de Astrofisica de Canarias, IAC), na La Palmi u Španjolskoj. Južni opservatorij CTA sastojat će se od oko 100 teleskopa, a Sjeverni od oko 20 teleskopa, čime će noćno nebo biti optimalno pokriveno.

CTA je inicijativa za izgradnju najvećeg i najosjetljivijeg opservatorija za visokoenergijske gama-zrake, s nekoliko desetaka gama teleskopa. U projektu CTA sudjeluje više od tisuću znanstvenika i inženjera s pet kontinenata, 31 zemlje i više od 170 istraživačkih istitucija. CTA će djelovati kao opservatorij otvoren za širu astrofizičku zajednicu, a omogućit će dublji uvid u netermički, visokoenergijski svemir. Opservatorij će opažati visokoenergijsko zračenje s dosad neviđenom preciznošću, bit će približno deset puta osjetljiviji od postojećih instrumenata te će omogućiti nove spoznaje o nekima od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru. O očekivanim karakteristikama CTA više se može pročitati na mrežnoj stranici https://portal.cta-observatory.org/Pages/CTA-Performance.aspx

Fotografije se mogu skinuti s mrežne stranice https://portal.cta-observatory.org/Pages/News.aspx

“Odabir mjesta za izgradnju je značajan korak prema cilju da CTA postane najnapredniji instrument na planetu za astronomiju gama-zraka vrlo visokih energija i da u punom kapacitetu bude raspoloživ znanstvenoj zajednici već početkom idućeg desetljeća”, rekao je Rene Ong, zamjenik glasnogovornika CTA.

Lokacija sjevernog opservatorija CTA je na mjestu gdje se trenutno nalaze MAGIC teleskopi: https://magic.mpp.mpg.de/

Priopćenja za medije (engleski i hrvatski jezik):

Paranal and La Palma Sites_07162015-9bf87a1258.pdf

CTA Konzorcij Priopcenje za Medije-f95fcda304.pdf

 

Kategorije