Drugi projektni sastanak Wind Risk projekta u Splitu

Na Fakultetu Elektrotehnike, Strojarstva i brodogradnje u Splitu, održava se od 9. do 11. rujna 2015. g. drugi sastanak projekta Wind Risk Prevention. Wind Risk projekt kofinanaciran je od strane Europske Unije kroz instrument financiranja civilne zaštite (ECHO program).

Wind risk projekt vrijedan je 400.000,00 Eura, od čega se 75% financira od strane Europske komisije, a preostalih 25 financiraju institucije partneri. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je dvije godine, od 1.1.2015 do 31.12.2016. godine.

 

Projekt provode 4 partnera iz 3 države – dva partnera iz Slovenije, jedan iz Njemačke i jedan iz Hrvatske. Koordinator projekta je Sveučilište u Ljubljani, a partneri na projektu su Općina Ajdovščina, Tehničko sveučilište Dortmund i Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Cilj projekta je znanstvenim metodama i naprednim tehnologijama postići smanjenje i sprječavanje posljedica ekstremno jakih vjetrova na stanovništvo, infrastrukturu, promet, građevine i prirodu.  Značaj ovog projekta posebno je vidljiv u svjetlu klimatskih promjena i sve češćih ekstremnih prirodnih pojava koje se javljaju i u našem podneblju, kao što su iznimno jake bure, nevere i pijavice koje iza sebe ostavljaju velike materijalne štete, a na žalost povremeno rezultiraju i gubitkom ljudskih života.

 

Kroz projekt će se oformiti sustav preciznog mjerenja vjetra u tri dimenzije ultrazvučnim senzorima visoke frekvencije čime će se moći bolje izmjeriti udari vjetra koji predstavljaju rizik i izazivaju štete, dok se tradicionalno mjere 10 minutni prosjeci brzine vjetra.

 

Predviđene aktivnosti projekta uključuju izradu detaljne procjene rizika i ugroženosti od jakog vjetra. Procjena rizika odnosi se na vjerojatnost pojave vjetra velike brzine i snage u područjima partnerskih institucija u svjetlu očekivanih klimatskih promjena. Ugroženost od vjetra odnosi se na mogućnost da pojava vjetra uzrokuje štete na infrastrukturi, građevinama, šumama, lokalnom stanovništvu ili se ugrozi promet. Nakon toga biti će moguće donijeti preporuke za poboljšanje postojećih i donošenje novih mjera za prevenciju rizika vjetra.  Više o projektu na web stranicama http://www.windrisk.eu

autor: Ljiljana Šerić

Kategorije