Svečano otvorena 23. međunarodna znanstvena konferencija o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2015

23. međunarodna znanstvena konferencija o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2015 održava se u hotelu Elaphusa u Bolu (otok Brač) 16.-18. rujna 2015. okupljajući znanstvenike i stručnjake iz cijelog svijeta. I ove godine tehnički sponzor konferencije SoftCOM je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva – IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) sa sjedištem u New Yorku.

Pored znanstvenog dijela konferencije održava se i stručna radionica posvećena temama iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije te Gospodarski forum. U okviru cjelovitog programa održat će se ukupno 130 prezentacija znanstvenih i stručnih radova.

Autori iz 30 zemalja svijeta podnijeli su 152 rada za znanstvenu konferenciju SoftCOM 2015. Temeljem postupka međunarodne recenzije u kojem je sudjelovalo više od 200 istraživača i stručnjaka diljem svijeta prihvaćeno je 49% podnesenih radova.

Na svečanom otvorenju s početkom u 11:30 sati 16. rujna 2015. sudionike konferencije i uzvanike pozdravio je u ime organizatora izv. prof. dr. sc. Srdjan Podrug, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Skup su također pozdravili: prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Pascal Lorenz, predstavnik udruge IEEE Communications Society, prof. dr. sc. Mislav Grgić, predsjednik hrvatske sekcije IEEE, dekan FER-a, Anđelko Katavić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Splitsko dalmatinske županije, Mario Weber ravnatelj regulatorne agencije HAKOM, a pročitano je i pismo mr. sc. Gordane Kovačević, predsjednice kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Plenarno izlaganje Transformation to software only business in telecommunicationsodržao je Csaba Antal, PhD, Leader of the Technology group in Ericsson Hungary.

Tehnički program konferencije obuhvaća 16 sjednica, uključujući 3 specijalne sjednice i dva simpozija: Symposium on Green Networking i Symposium on Environmental Electromagnetic Compatibility koji su organizirali znanstvenici s FESB-a. Specijalne sjednice posvećene su aktualnim temama: RFid Technologies and the Internet of Things, Ad Hoc and Sensor Networks,  QoS in Wired and Wireless Networks.

Program Gospodarskog foruma obuhvaća je tri radionice i niz pozvanih predavanja uz sudjelovanje predstavnika akademske zajednice, vodećih tvrtki iz područja ICT-a i nacionalnih agencija.  Fourth Workshop on Software Engineering in Practice organizirao je dr. sc. Darko Huljenić, Ericsson Nikola Tesla, Zagreb. Središnja tema ovih događanja bila je primjena novih metoda softverskog inženjerstva u razvoju komunikacijskog softvera. Okupljanjem istraživača i predstavnika vodećih tvrtki u proizvodnji komunikacijskog softvera dan je novi poticaj suradnji u ovom važnom području.

Radionica o inovacijama u području ICT-a posvećena je poduzetničkim iskustvima sa stajališta hrvatskih i stranih poduzetnika te studenata s inovativnim idejama. Moderator radionice je Ante Dagelić, mag. ing.

Okrugli stol ‘Broadband Access on Adriatic Islands’ organiziran je u suradnji s Hrvatskom agencijom za mrežne djelatnosti HAKOM i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u okviru projekta Pogled u budućnost 2020.  Moderator okruglog stola bio je mr. sc. Mario Weber, ravnatelj agencije HAKOM.  Okrugli stol ‘Education in ICT’ organiziran je u suradnji sa sveučilištima iz Zagreba, Osijeka i Rijeke. Moderator okruglog stola bio je prof. dr. sc. Tomislav Kilić. Okrugli stol posvećen uporabi bespilotnih letjelica u svrhu traženja i spašavanja u divljini organizirali su stručnjaci s FESB-a u suradnji s Hrvatskom gorskom služnom spašavanja. Moderator okruglog stola je prof. dr. sc. Sven Gotovac.

U okviru posebne radionice održat će se prezentacije studentskih projekata izrađenih u okviru studentske ljetne radionice tvrtke Ericsson Nikola Tesla u suradnji Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Radionicu je organizirao voditelj projekta dr. sc. Saša Dešić, Ericsson Nikola Tesla.

U okviru gospodarskog foruma prezentaciju ‘Single RAN Advanced – Zero Emission’ održao je Darko Giljević, Nokia Solutions and Networks d.o.o. Hrvatska.

Više informacija o međunarodnoj konferenciji SoftCOM 2015 dostupno je na adresi http://www.fesb.hr/softcom.

autor: Dinko Begušić

Kategorije