HGSS-u uručena softverska podrška za potrage i spašavanja

Program WiSAR (Wilderness Search and Rescue) izradili su istraživači sa FESB-a u suradnji sa splitskom tvrtkom Statim d.o.o., financijsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije i stručnu pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja., :

ideju je začeo pok. prof. dr.sc. Hrvoje Dujmić, sveučilišni profesor na FESB-u i ugledni član HGSS-a, a programsko rješenje je rezultat rada na projektu “Prototip sustava za potrage i spašavanja temeljen na obradi slika” (voditelj prof. dr. sc. Vladan Papić) sufinanciranog od Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Statim d.o.o.

WiSAR je program koji analizira niz fotografija terena koji se pretražuje, a koje su snimljene bespilotnom letjelicom te na njima obilježava lokacije za koje sumnja da se nalazi osoba. Iako ova metoda ne bi bila pretjerano korisna u urbanim područjima, na nepristupačnim područjima gotovo da nema ljudi pa je detekcija prisutnosti na fotografiji itekako korisna informacija u traganju. Označene fotografije se prikazuju na karti što u potpunosti pojednostavljuje određivanje mjesta nestale osobe. U svijetu traganja i spašavanja HGSS je redoviti sudionik na mnogim stručnim kongresima i radionicama te može potvrditi da je WiSAR jedistven proizvod u svijetu. Vjeruje se da će bespilotne letjelice u kombinaciji sa WiSAR programom uvelike skratiti vrijeme za pronalazak nestalih osoba, a s time i povećati izglede za spašavanje ljudskih života, što je osnovni motiv i cilj HGSS-a.

 

Kategorije