Doktorska disertacija sa FESB-a ide u svemir

Dr.sc. Davor Mance poslao nam je slijedeću obavijest:

Drago mi je da vas mogu obavijestiti da će satelit LISA Pathfinder, kojim provjeramo tehnologiju detekcije gravitacijskih valova i koji otvara vrata razvoju glavnog projekta LISA (u 2034. godini), biti lansiran iz Francuske Gvajane u srijedu 2. prosinca rano ujutro.

https://www.elisascience.org/newsletter/elisa-newsletter-01-Nov2015.html

 

Dr.sc. Davor Mance obranio je na FESBu 29. svibnja 2012. godine doktorsku disertaciju pod nazivom: Razvoj elektroničkog sustava za očitavanje i pokretanje Test Mase inercijalnog senzora LISA  ili Development of Electronic System for Sensing and Actuation of Test Mass of the Inertial Sensor LISA pred Povjerenstvom:

    • prof.dr.sc. Darko Stipaničev, predsjednik
    • prof.dr.sc. Jadranka Marasović, mentorica
    • izv.prof.dr.sc. Nikola Godinović, komentor
    • prof.dr.sc. Dragan Poljak, član
    • prof.dr.sc. Stefano Vitale, član

 

Tema disertacije:

Dokazati teoriju Alberta Einsteina detekcijom gravitacijskih valova, koje je nemoguće mjeriti pomoću zemaljskih opservatorija. Bilo je potrebno u cijelosti izvesti elektronički sklop LISA (Lasersko Interforometarska Svemirska Antena) koji je prvi nisko frekvencijski detektor gravitacijskih valova u svemiru. Taj razvoj su zajednički podržale Evropska Svemirska Agencija (ESA) i NASA. U razvoj elektronike su se uključili 2003. godine istraživači sa ETH Instituta u Švicarskoj, pa i dr.sc. Davor Mance kao sistem inženjer.

 

Kratki životopis :

Dr.sc. Davor Mance rođen je 1954. godine u Fužinama. Završio je sveučilišni diplomski studij Elektrotehnike, smjer Elektronika na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu 1978. godine. Magistrirao je iz područja tehničkih znanosti, polje elektrotehnika, grana elektronika na Elektrotehničkom fakultetu (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine.

 

Od 1979 do 1994. radio je kao glavni inženjer za sisteme pri FOTONI d.d. – Elektrooptika, Ljubljana (Slovenija) i pri SOURu Rudi Čajavec, Banja Luka (Bosna i Hercegovina). Od 1992. do 1994. radio je kao asistent za predmete “Osnove automatske regulacije“ i “Automatizacija i regulacija“ pri Tehničkom fakultetu u Rijeci. Od 1994. do 1998. radio je kao vođe grupe za elektroniku pri TSI Techno Scientific Inc, Toronto, Ontario, Canada, a od 1998. do 2000. kao ALTM sistem inženjer pri Optech Inc., Toronto, Ontario, Canada.

 

Od 2000. do danas radi kao sistem inženjer pri ETH Institutu, Zurich, Švicarska. Ima više od trideset godina iskustva na istraživanju, razvoju i konstrukciji analogne i digitalne elektronike elektro-optičkih i ultrasoničnih uređaja, na razvoju inercijalnih sustava i sustava upravljanja za specijalna vozila, kao i na razvoju instrumenata za svemirska istraživanja iz područja planetologije i fundamentalne fizike.

autor: Jadranka Marasović

Kategorije