Posjet nastavnika i studenata FESB-a sveučilištu Reutlingen u okviru projekta NIL

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu zajedno s deset europskih sveučilišta i jednim sveučilištem iz Južne Afrike, sudjeluje na projektu Network Innovation Learning Factories (NIL). Projekt financira DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – German Academic Exchange Service) i BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung – Federal Ministry of Education and Research Germany) u periodu od 2013. do 2017. godine. Osnovi cilj projekta je osnivanje laboratorija za učenje iz područja logistike i lean menadžmenta u kojima bi se studentima kroz praktičan rad što uvjerljivije simulirali uvjeti rada kao u industrijskoj praksi.

galerija

Od 14. do 19 prosinca 2015., grupa zaposlenika i studenata pod vodstvom dr. sc. Nikole Gjelduma posjetila je ESB Business School, Sveučilišta u Reutlingenu, u Njemačkoj. U posjetu je sudjelovalo ukupno sedam asistenata i znanstvenih novaka te dva laboranta sa Zavoda za proizvodno strojarstvo uz deset studenata završne godine diplomskog studija Industrijskog inženjerstva. Program se sastojao od posjeta kampusu, gdje su grupi predstavljene sastavnice sveučilišta, te ostala infrastruktura kao što su knjižnice, domovi za studente, posebno opremljeni prostori za samostalno učenje, sobe za zajedničko učenje te rad na studentskim projektima, menze itd. U dijelu koji je obuhvaćao obilazak laboratorija, grupa je upoznata s laboratorijima za alatne strojeve, industrijsko inženjerstvo, automatiku, vozila, aeronautiku, obnovljive izvore energije te tekstilnu industriju. Pod vodstvom profesora i laboranata iz posjećenih laboratorija, grupa je upoznata s tekućim projektima i dostupnom opremom za istraživače i studente. U svrhu posjeta su pripremljene pokazne demonstracije opreme u radu, te inovativni koncepti u različitim stupnjevima razvoja. U nastavku, organizirana je radionica u novoobnovljenoj zgradi koja će služiti kao Learning Factory laboratorij. Razmatrane su različite prostorne strukture i raspored montažnih stanica te su optimirani sadržaji rada po radnim mjestima. Osim studenata iz grupe s FESB-a, sudjelovali su i studenti s ESB-a. Razmjena iskustava i zajednički rad u CAD/CAM laboratoriju posebno iz područja dizajna za proizvodnju i montažu, zaokružili su inspirativnu zajedničku radionicu.

 

Osim kampusa, grupi s FESB-a su organizirani i specijalni posjeti Porsche Centru Stuttgart te Würth Industrie Service u Bad Mergentheim, gdje su prikazane prezentacije te vođene posjete proizvodnim i montažnim linijama. Predstavljeni su i zajednički projekti i unaprjeđenja nastala u suradnji sa sveučilištima, te studentima i diplomantima na praksi, posebno iz područja skladištenja i opreme za unutarnju logistiku.

 

U srpnju 2015. uspješno je realiziran posjet nastavnika i studenata FESB-a Sveučilištu u Bochumu, Njemačka, a u rujnu 2016. planira se posjeta nastavnika i studenata FESB-a Sveučilištu u Münchenu, Njemačka (Technische Universität München – TUM).

 

Kategorije