Radionica projekta Istraživanje i razvoj vodikovog energetskog sustava u sprezi s obnovljivim izvorima energije

15. veljače 2016.
od 10:00 do 16:00
C501, Predavaonica


Povodom završetka projekta „Istraživanje i razvoj vodikovog energetskog sustava u sprezi s obnovljivim izvorima energije“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje će se u ponedjeljak, 15. veljače 2016. s početkom u 10 sati održati jednodnevna radionica na kojoj će se prezentirati rezultati projekta. U sklopu toga bit će pušten u pogon kompletan vodikov laboratorijski sustav, jedini takav u Hrvatskoj, pomoću kojega će znanstvenici sa splitskog FESB-a u timu profesora Frane Barbira moći nastaviti istraživanja koja će im omogućiti bolja saznanja veze između obnovljivih izvora energije i vodikovih tehnologija kako za ovaj tako i za buduće projekte o vodikovim energetskim tehnologijama. Uz to, na radionici će se predstaviti rad na drugim projektima na FESB-u sa sličnom tematikom – gorivni članci. Također, gosti iz zemlje i inozemstva će predstaviti svoje aktivnosti vezano uz tehnologije vodika i gorivnih članaka.

 

Osim profesora Barbira koji će predstaviti projekt i njegove ciljeve te ga staviti u kontekst energetskih sustava budućnosti, partneri iz Končar – Instituta za elektrotehniku prikazat će što bi ovaj projekt mogao doprinijeti u poboljšanju njihovog proizvoda Hybrid Box-a koji predstavlja autonomni sustav za napajanje električnom energijom bazne telekomunikacijske postaje. Tvrtka POMAK iz Splita, koja je bila dobavljač ugrađene opreme, će predstaviti svoje aktivnosti na sustavima upravljanja, instrumentacije i skupljanja podataka na inženjerskim sustavima i postrojenjima. Na radionici će osim znanstvenika sa FESB-a i partnera sudjelovati i Ankica Đukić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kao i prof. dr. sc. Tomaž Katrašnik sa Fakulteta za strojarstvo iz Ljubljane, te Dr. Reinhard Tatschl iz tvrtke AVL iz Graza, inače najvećeg svjetskog nezavisnog laboratorija za testiranje i razvoj automobilskih motora i sustava, koji će prezentirati mogućnosti njihovih softwerskih programa za modeliranje i simulacije gorivnih članaka i njihovih primjena u automobilima.

 

Vrijednost projekta „Istraživanje i razvoj vodikovog energetskog sustava u sprezi s obnovljivim izvorima energije“ je 3.249.088 kuna, od čega je 2.317.800 financirano iz EU, od čega za FESB 2.019.800 kn. Ovo je jedan od pet znanstveno istraživačkih projekata na kojima radi istraživačka grupa profesora Barbira sa FESB-a.

 

Radionica je otvorena za javnost. S obzirom da je radionica međunarodnog karaktera predavanja će se držati na engleskom jeziku.

 

Program Workshop H2OIE

 

Kategorije