Komemoracija prof. dr. sc. Ljiljani Pilić Rabadan

10. travnja 2017.
 od 12:00 do 13:00
A102


Prof. dr. sc. Ljiljana Pilić Rabadan rođena je 02. svibnja 1930. u Beogradu. Studij strojarstva pohađala je na FSB, Zagreb gdje je diplomirala 1957. Poslijediplomski studij pohađala je na Politehnici u Timisoaru gdje je i doktorirala 1972. Od 1957. do 1961. radila je u Željezari Zenica a dalje do 1975. na Metalurškom fakultetu u Zenici kao asistent, predavač te docent iz predmeta Mehanika.

Od 1973. radila je na FESB-u kao docent na predmetima Mehanika fluida I i II, zatim kao izvanredni pa redoviti profesor za predmete Mehanike fluida, Hidraulički strojevi i Hidrenergetska i aeroenergetska postrojenja. Bila je šef katedre za Mehaniku fluida, prodekan za nastavu FESB-a u dva mandata te predsjednik poslovodnog odbora FESB-a do 1991.

U periodu od 1983. do 2000. vodila je tri znanstvena projekta Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske u istraživanju kavitacije turbostrojeva i optimizacije izbora vjetroenergetskih postrojenja. Surađivala je na osnivanju Laboratorija za hidrauličke strojeve na FESB-u te ispitne stanice za vjetroenergetiku u Lori. Osnovala je i Poslijediplomski studij strojarstva na FESB-u, odobren od Nacionalnog vijeća 1997. Pored niza mentorstava na diplomskim radovima, bila je mentor na dva magisterija znanosti i jednom doktoratu te član Povjerenstva za obranu dva doktorata na FSB-u, Zagreb. Sudjelovala je u izradi nacionalnog energetskog programa PROHES – ENWIND, surađivala s Programom Ujedinjenih naroda za Mediteran te vodila više projekata u suradnji s privredom.

Umirovljena je u 70.-oj godini života.

Iza nje su ostali deseci znanstvenih radova u časopisima i zbornicima međunarodnih i domaćih skupova, skripta za predmete koje je vodila te autorstvo i koautorstvo dvije knjige iz područja vjetroenergetike, vjetroturbina, pumpi i ventilatora. Bila je članica emerita Akademije tehničkih znanosti Republike Hrvatske u Odjelu strojarstva i brodogradnje od njenog utemeljenja, čijim je aktivnostima dala značajni doprinos.

Rezultati njene upornosti i predanog rada ugrađeni su u temelje Zavoda za strojarstvo i brodogradnju odnosno Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje a samim time i Sveučilišta u Splitu. Nadasve,  zaslužna je za sudjelovanje u obrazovanju generacija inženjera, od kojih su mnogi uspješni privrednici te djelatnici FESB-a i Sveučilišta u Splitu.

Prof. dr. sc. Ljiljana Pilić Rabadan preminula je 30. ožujka 2017. Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjena nastavnica i znanstvenica.

Kategorije