Preminula mr.sc. Rajna Jakšić

Dana 20. svibnja 2017. godine, u 91. godini života, preminula je mr.sc. Rajna Jakšić, dugogodišnji predavač na našem Fakultetu

Mr.sc. Rajna Jakšić, rođ. Šubašić, rođena je 21. ožujka u Primoštenu, gdje je završila osnovnu školu, te gimnaziju u Šibeniku. Diplomirala je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1955. godine. Prvo radno mjesto joj je bilo u „Radionici za popravak željezničkih vozila“ u Zagrebu, gdje je radila na ispitivanju materijala specifično opterećenih i važnih dijelova željezničkih vozila.

Početkom 1957. godine prelazi u „Brodogradilište Split“ kao referent za standarde, gdje uskoro preuzima dužnost šefa Odjela.

 

Od 1958. godine do 1962. godine, tada već kao majka dvoje djece, radi kao profesor u STŠ „Nikola Tesla“ u Splitu, gdje predaje Mehaniku i Mehaničke tehnologije.

 

1962. godine zapošljava se u Rijeci kao asistent na Katedri za elemente strojeva kod prof. Obsiegera, gdje radi do 1969. Slijedeće dvije godine ponovno radi pri TŠC-Tehničkoj školi u Splitu kao profesor za „Elemente strojeva“, „Osnove konstruiranja“ i „Mehaniku“.

Od 1. ožujka 1971. godine do odlaska u mirovinu, 1. listopada 1988. godine, zaposlena je na FESB-u kao predavač pri Katedri za elemente strojeva.

Magistrirala je strojarstvo 1979. godine s temom „Eksperimentalna provjera čvrstoće zupčanika“ kod prof.dr.sc. Ive Alfirevića.

Svo vrijeme rada na FESB-u održava predavanja iz 7 kolegija Elemenata strojeva i Tehničkog crtanja, u početku sa samo jednim stalnim asistentom. Vodila je brojne diplomske radove i komisiju za diplomske radove na strojarstvu, a gotovo svo to vrijeme bila je i šef Katedre za elemente strojeva.

Uz bogat pedagoški i nastavnički rad, Rajna Jakšić je izradila niz internih brodogradilišnih standarda, obavljala ispitivanja materijala i zupčanika, te osnovala laboratorij za elemente strojeva. Napisala je skripte iz „Tehničkog crtanja“ kao i nastavne materijale za predavanja i vježbe iz nekoliko kolegija. Sudjelovala je na 10-ak simpozija i seminara iz svoje domene rada i istraživanja.

Njezin odnos prema kolegama i studentima uvijek je bio korektan a sve svoje obaveze ispunjavala je tiho, uredno i uspješno u prilog čemu govori i nekoliko sveučilišnih profesora poniklih na njenoj Katedri.

 

Kategorije