Poziv na radionicu: A Short Course on Computationally Intensive Statistics

U sklopu suradnje Sveučilišta u Splitu i Penn State University, Profesor Murali Haran (Department of Statistics, Penn State University) će održati radionicu pod naslovom”A Short Course on Computationally Intensive Statistics” 25. i 26. rujna 2017., oba dana u terminima od 9 do 12 sati te od 14 do 17 sati u laboratoriju B523.

Neke od tema radionice su:

Uvod u metodu maksimalne vjerodostojnosti i Bayesovsko zaključivanje.

Osnove Ra.

Vjerojatnost i  Monte Carlo metode: primjena kompjuterskih simulacija kod aproksimacije vjerojatnosti i očekivanih vrijednosti.

Statistika i optimizacija: korištenje optimizacije kod metoda maksimalne vjerodostojnosti.

Korištenje bootstrapinga kod računanja standardnih grešaka.

Primjena MCMC metoda u Bayesovskoj zaključivanju.

Metoda maksimizacije očekivanja.

Radionica će se održavati 25. i 26. rujna 2017., oba dana u terminima od 9 do 12 sati te od 14 do 17 sati u laboratoriju B523.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane istraživače i doktorske

studente, uz obaveznu prethodnu najavu e-poštom na vgotovac@pmfst.hr do

nedjelje, 24. 9. 2017.

Životopis:

Murali Haran je profesor statistike na Penn State University. Titulu doktora znanosti iz područja statistike stekao je na University of Minnesota, a diplomu sveučilišnog prvostupnika računarstva na Carnegie Mellon University. Njegovo primarno područje znanstvenog rada je statističko računarstvo (MCMC metode), modeli za prostorne podatke, te statističke metode za analizu kompleksnih računalnih modela. Večina njegovog rada je motivirana primjenama u znanosti o okolišu (istraživanje klimatskih promjena i modeliranje zaraznih bolesti). Detaljnije informacije o prof. Haranu, kao i listu radova možete naći na sljedećoj poveznici http://personal.psu.edu/muh10/.

 

Kategorije