Prva svjetska konferencija o biomedicinskim primjenama elektromagnetskih polja

U ponedjeljak 10. rujna na FESB-u je službeno otvorena 1. svjetska konferencija o biomedicinskim primjenama elektromagnetskih polja – 1st EMF-Med World Conference on Biomedical Applications of Electromagnetic Fields, Split, 10-13 September 2018.

Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje, zajedno s EU projektom COST Action BM1309: European network for innovative uses of EMFs in biomedical applications (EMF-MED), koji se znanstveno i financijski u cijelosti vodi s FESB-a od 2013.g. Projekt obuhvaća 35 država i 300+ znanstvenika, a završava ove godine osnivanjem prve svjetske konferencije na istu temu. Voditelj tog projekta je prof. dr.sc. Antonio Šarolić, ujedno i osnivač i predsjedatelj ove konferencije, te voditelj Katedre za primjenu elektromagnetskih polja na FESB-u koja provodi organizaciju konferencije i projekta.

Dodatni suorganizatori konferencije su Europska asocijacija za bioelektromagnetizam (European BioElectromagnetics Association – EBEA) i Medicinski fakultet u Splitu. Konferencija ima i potporu najvećih svjetskih i hrvatskih društava za primjenu inženjerstva i fizike u medicini (IEEE, BEMS, IFMBE, INS, ESHO, CROBEMPS…), Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Inovativnost i interdisciplinarnost konferencije odražava se u programu konferencije i sastavu sudionika, koji dolaze iz raznih relevantnih struka: inženjeri, doktori medicine, biolozi itd. Na konferenciji je registrirano 150 sudionika, a održat će se 97 znanstvenih prezentacija, 10 pozvanih predavanja, dva kratka tečaja i okrugli stol Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO). S obzirom da se radi o dosad nepostojećoj konferenciji, osnovanoj prvi put u povijesti na ovu temu, odaziv sudionika je izuzetan i obećava održivost konferencije, a sljedeća je već zakazana za 2020.g. – naravno na FESB-u, koji se profilira kao vodeća institucija u Hrvatskoj i Europi za istraživanja i razvoj biomedicinskih primjena elektromagnetskih polja.

Kategorije