11. konferencija ”LHC Days in Split”

Od 17. rujna do 22. rujna 2018. godine, Sveučilište u Splitu (FESB i PMF) organiziraju 11. konferenciju ”LHC Days in Split”, koja u Split dovodi međunarodno priznate znanstvenike iz cijelog svijeta.

Konferencija se održava u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), Split. Na konferenciji će se predstaviti najnoviji rezultati iz područja fizike koja se izučava na LHC akceleratoru na CERN-u i  iz područja astročestične fizike i kozmologije.

Program konferencije je dostupan na web adresi:https://indico.cern.ch/event/704801/ . Otvaranje konferencije, u prisustvu Državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičića, rektora Sveučilišta u Splitu i dekana FESB-a i PMF-a, te gostiju iz CERN-a održat će se u ponedjeljak 17. rujna u 9:30.

U sklopu  konferencije organizira se i izložba ORIGIN (”Postanak i evolucija svemira”) inspirirana  razumijevanjem evolucije svemira. Spoznaje o elementarnim česticama  prikupljene na akceleratoru LHC na CERN-u  i nedavno otkrivenim gravitacijskim valovima interpretirane su kroz umjetnički i edukativni  diskurs.  Tijekom izložbe održat će se i radionice za učenike na kojim će se audio-vizualno dočarati apstraktni fizikalni koncepti.  Svečano otvaranje izložbe je u ponedjeljak 17. rujna 2018. u 19:00 sati. Sastavni dio ove izložbe je i okrugli stol ” Understanding the World Through Art and Science” na kojem će se diskutirati o ne baš očitoj ali neraskidivoj vezi između umjetnosti i znanosti, a održat će se u četvrtak 20. rujna, 2018. godine u 20:00 u  Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), Split.

Prilog:

Kategorije