Plan održavanja nastave u akademskoj godini 2020./2021.

Bez velikog pretjerivanja, možemo reći kako je pred nama jedna od najzahtjevnijih i najneobičnijih akademskih godina u šest desetljeća postojanja našeg Fakulteta. Suočeni smo sa zavrzlamom kako pomiriti dva naizgled suprotstavljena cilja: brigu za sigurnost i dobrobit svih naših studenata i zaposlenika u jeku globalne pandemije uz osiguravanje najviših standarda obrazovanja i kvalitete poučavanja, po kojima je FESB nadaleko poznat. Glavno pitanje, koje si ovih dana svi postavljamo, je:

 

Kako će se odvijati nastava u zimskom semestru?

Nastava u zimskom semestru započet će 28. rujna, a održavat će se prema mješovitom modelu: na tzv. „klasični“, kontaktni način i u obliku nastave na daljinu. Naša je želja svim studentima osigurati što je moguće više sati „klasične“ nastave (licem-u-lice), uz poštivanje svih epidemioloških preporuka te odluka i smjernica nadležnih državnih tijela. Prednost će pri tom biti dana brucošima, u nastojanju da im se olakša ulazak u akademski svijet i da im se omogući da što jednostavnije prebrode  posljedice prošle školske godine koju su obilježili dugotrajni štrajk nastavnika u prvom polugodištu te u nastavku strah i panika oko bolesti COVID-19 i sve ono što su oni prouzročili. Plan je da se sva nastava (predavanja, seminari, auditorne, laboratorijske i konstrukcijske vježbe) za prve godine svih naših preddiplomskih studija održava na „klasični“ način, dok će se za studente viših godina te studente diplomskih studija „klasično“ održavati oni oblici nastave koji se izvode u manjim grupama, prvenstveno laboratorijske i konstrukcijske vježbe. Svim studentima koji studiraju izvan mjesta boravka – bilo da se radi o brucošima ili studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija – preporučujemo da od početka akademske godine budu u Splitu kako bi mogli sudjelovati u svim oblicima nastave koji će se održavati na  „klasični“ način.

 

Raspored sati za sljedeći semestar bit će javno objavljen u drugoj polovini rujna te će za početak sadržavati samo predavanja i auditorne vježbe, dok će termini laboratorijskih vježbi u raspored biti uvršteni naknadno. Ističemo kako je vrlo izgledno da će se raspored tijekom semestra morati mijenjati, ovisno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama. Prilikom formiranja rasporeda nastave koja će se izvoditi na „klasični“ način vodit će se računa o tome da se što je moguće više smanji cirkulacija studenata po prostorima fakulteta, zbog čega će biti pomaknuti početci nastave u susjednim dvoranama te će se ujedno nastojati da studenti, gdje god i kad god je to moguće, nastavu slušaju u istim grupama i u istim učionicama. Kapaciteti svih dvorana bit će smanjeni na otprilike 30 %, kako bi se omogućila što veća fizička udaljenost među prisutnima. Nakon što jedna grupa studenata napusti učionicu, a prije dolaska sljedeće grupe, dvorana će se temeljito očistiti i dezinficirati.

 

Kako nam vi možete pomoći?

Nužan preduvjet da bi sve mjere koje smo poduzeli bile što učinkovitije je vaša pomoć i suradnja! Oslanjamo se na sve vas da ćete se prije svega ponašati odgovorno, jer tako štitite svoje zdravlje i  zdravlje drugih ljudi – kako vaših kolega studenata, tako i vaših nastavnika – s kojima kontaktirate. Svi studenti za vrijeme boravka u prostorima Fakulteta dužni su na licu pravilno nositi zaštitne maske i održavati propisani razmak od drugih osoba. Apeliramo na studente da izbjegavaju okupljati se u većim grupama ispred zgrade Fakulteta ili po hodnicima unutar nje. Kako bi se povećala protočnost, kad započne nastava, bit će otvoreno više ulaza u zgradu, a sve studente molimo da prilikom dolazaka koriste ulaz najbliži učionici u kojoj slušaju nastavu.

 

U svojoj povijesti ovaj je Fakultet više puta pokazao i dokazao da se zna nositi s različitim burama i olujama te čvrsto vjerujemo da ćemo zajedničkim trudom uspješno savladati i ovaj postavljeni izazov!

Kategorije