Preminuo prof. dr. sc. Slobodan Marko Beroš

Sa tugom i boli u srcu opraštamo se od našeg dugogodišnjeg kolege i profesora, Slobodana Marka Beroša, koji je nas je zauvijek napustio u subotu, 10. listopada, u 75. godini života. Pogreb će se održati sutra, u utorak, 13. listopada, u 15.00 sati, na splitskom groblju Lovrinac, dok će se komemoracija održati na FESB-u, u dvorani A 100, u ponedjeljak, 19. listopada, s početkom u 14.00 sati.
 
Prof. Beroš i sam je jedan od bivših studenata ovog Fakulteta, na kojemu je diplomirao 1969. godine na odjelu elektronike. Iste godine zapošljava se na Fakultetu gdje je, uz nekoliko kraćih prekida, proveo idućih 46 godina svoga života, sve do umirovljenja 2015. godine. Magistarski rad naslova “Metode i realizacija stabilizacije visokog napona elektrostatskog akceleratora tipa Van de Graff u Splitu” obranio je 1975 god. na našem Fakultetu, a doktorat znanosti stekao je 1982. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši disertaciju naslovljenu “Brzi mikrokompjuterski sistem u satelitu i skupljanje podataka o pljuskovima kozmičkog rendgenskog zračenja”.
 
Kao nastavnik, prof. Beroš uveo je niz kolegija na dodiplomskim, a kasnije i preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima. Ustrojio je i vodio grupu za instrumentaciju i procese, a u jednom razdoblju obnašao je i dužnost predstojnika Zavoda za matematiku i fiziku. Bio je i potpredsjednik Poslovodnog odbora Fakulteta zadužen za koordinaciju i unapređenje suradnje sa gospodarskim subjektima Dalmacije.
 
Pored svog nastavnog rada na Fakultetu, prof. Beroš ostvario je i bogatu znanstvenu karijeru, tijekom koje se u više navrata usavršavao na Max-Planck institutu za fiziku i astrofiziku, a godinu dana proveo je i na Sveučilištu u San Diegu, u Kaliforniji, gdje je bio gostujući predavač i član međunarodnog istraživačkog tima okupljenog na projektu američke svemirske agencije NASA. Kao autor, objavio je više od 60 znanstvenih i stručnih radova, a temeljem njegovih istraživanja na uporabi neuronskih mreža kod unapređenja tehnološke razine u prometnim sustavima registrirano je 7 inozemnih patenata.
 
Prof. Beroš obavljao je više različitih dužnosti izvan akademske zajednice. U razdoblju od 2002. do 2003. godine bio je gradonačelnik grada Splita, a od 2003. do 2004. bio je generalni konzul Republike Hrvatske sa sjedištem u New Yorku, u SAD-u.
 
Osim njegovih kolega i prijatelja, pamtit će ga i generacije inženjera proizašlih s ovog Fakulteta, koji danas rade na brojnim gospodarskim, razvojnim i znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu, o čijem je stručnom i znanstvenom razvoju ustrajno brinuo. Počivao u miru!

Kategorije