2021 Atos IT Challenge: ”Kako pomoću digitalne tehnologije dekarbonizirati ne-digitalno”

U posljednje vrijeme svjesni smo vremenskih promjena i utjecaja čovjeka na planet. Industrijalizacija je dovela do povećanja zagađenja atmosfere te nastavimo li ovim tempom ugrožavamo živote svih živih bića na planeti. Kako bi podržali Pariški sporazum kojim se želi limitirati globalno zatopljenje potrebno je napraviti veliki zaokret u načinu na koji danas radimo. Stoga Vas Atos poziva na međunarodno studentsko natjecanje s ciljem digitalizacije poslovnih procesa kako bi se smanjila emisija Co2.

 

Kako bi Vam pomogli oko ove teme navesti ćemo nekoliko područja primjene digitalizacije:

  • Generiranje energije – podržavanje obnovljivih izvora energije kao : nuklearna, hidro, biogoriva, geotermalna, solarna, vjetar
  • Korištenje energije te njena efikasnost  – Lokalno kreiranje energije, distribucija I umrežavanje malih proizvođača energije, skladištenje viška energije u baterije, korištenje digitalne tehnologije kako bi se predvidila i osigurala potražnja za čistom energijom.
  • Industrija – kako optimizirati upotrebu čelika I cementa, jer proizvodnja ovih materijala znatno onečišćuje okolinu
  • Gospodarstvo  –  možemo li smanjiti emisiju metana u zrak korištenjem anorganskih gnojiva, kako pomoću digitalne tehnologije očuvati šume, kako smanjiti emisiju metana u zrak …
  • Promet – može li digitalna tehnologija pomoći u prelasku sa fosilnih goriva na električnu energiju? Može li digitalna tehnologija pomoći u korištenju javnog prijevoza i sharing/rental usluga?

 

Neki primjeri digitalnih rješenja su:

  • Aplikacija za analizu klimatskih podataka korištenjem strojnog učenja
  • Modeliranje distribucije električne energije prema budućoj potražnji, uzimajući u obzir vremenska predviđanja.
  • Aplikacija za praćenje emisije CO2 u cijelom procesu nabave, od proizvođača do potrošača

 

Nadam se da imate puno ideja kojima možete pomoći učiniti svijet zelenijim. Ukoliko se prepoznajete i vjerujete u zeleniji svijet onda je ovo natjecanje za Vas.

 

Više o pravilima i načinu prijave možete naći na https://www.atositchallenge.net/, a rok za prijavu Vaše ideje je 30.11. zato požurite.

 

I ne zaboravite, Osiječki tim studenata prošle godine osvojio je 3 mjesto, na Vama je da prihvatite izazov.

Kategorije