Državna nagrada za znanost doc. dr. sc. Petru Šoliću i dr. sc. Željku Pengi

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 9. studenoga 2020. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2019. godinu.

 

Iznimno nam je zadovoljstvo i od srca čestitamo na velikom uspjehu dobitnicima državne nagrade za znanost s našeg Fakulteta:

  • doc. dr. sc. Petru Šoliću, dobitniku u kategoriji Godišnje nagrade za znanost u području tehničkih znanosti, te
  • dr. sc. Željku Pengi, dobitniku u kategoriji Godišnje nagrade znanstvenim novacima u području tehničkih znanosti.

Iz obrazloženja Odluke o dodjeli državnih nagrada za znanost:

Doc. dr. sc. Petar Šolić, nagrađuje se za značajno znanstveno dostignuće u području tehničkih znanosti za znanstvena istraživanja u području komunikacijskih protokola te softverskih i hardverskih unaprjeđenja. U 2019. godini, kao rezultat svog znanstvenoistraživačkog rada, objavio je ukupno 13 radova od čega njih 5 u časopisima visokog faktora odjeka koji su referirani u značajnijim bazama podataka, a dva rada su prihvaćena za objavljivanje te osam radova u zbornicima radova međunarodnih znanstvenih skupova. Uz znanstvenoistraživački rad i objavljivanje radova u 2019. godini, treba svakako istaknuti njegov vrlo aktivan angažman u organizaciji dviju znanstveno stručnih međunarodnih konferencija za koje je uredio i dva zbornika. Vodi dva znanstvenoistraživačka projekta. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Dr. sc. Željko Penga, nagrađuje se za značajan znanstveno-istraživački doprinos u području tehničkih znanosti, posebno za postignute originalne rezultate koji se odnose na područje matematičke i eksperimentalne analize vodikovih membranskih gorivih članaka i obnovljivih izvora energije. U 2019. godini dr. sc. Penga objavio je četiri znanstvena rada u uglednim svjetskim časopisima s vrlo visokim faktorom odjeka. Na tri rada prvi je autor. Također je u 2019. godini bio mentor studentskog tima koji je na međunarodnom natjecanju ESTECO Academy Microgrid Design Competition osvojio 1. mjesto u konkurenciji 42 sveučilišta. Ostvario je i održava suradnju s više znanstvenika i ustanova izvan Hrvatske. Sudjelovao je na nizu nacionalnih i međunarodnih projekata sa značajnim znanstvenim i istraživačkim doprinosom.

 

Popis svih nagrađenih možete pronaći na linku: https://mzo.gov.hr/vijesti/dobitnici-drzavne-nagrade-za-znanost-za-2019-godinu/4030?fbclid=IwAR37UzMI07EaMNVk7XOq1E-0NyWanVdHLhasH0Qff1eVKpx3Qkmi9mhE-Lg

Kategorije