Nabavljena vrijedna linija za izradu tiskanih pločica

Na FESB-u je postavljena linija za izradu tiskanih pločica u bakru na FR4 podlozi (eng. printed circuit board – PCB) s ciljem brze izrade prototipova elektroničkih uređaja.

 

 

Osnovna karakteristika instalirane linije je mehanički postupak izrade tiskanih pločica bez korištenja kemijski opasnih sredstava. Linija se sastoji od uređaja za mehaničko strukturiranje tiskane pločice s maksimalnom rezolucijom 0,4 mm, uređaja za nanošenje lemne paste, uređaja za precizno postavljanje elektroničkih komponenti na tiskanu pločicu (pick&place), pećnice za lemljenje, uređaja za metalizaciju via te uređaja za završnu obradu nanošenjem zaštitnog sloja. Instalirana oprema je od vodećeg svjetskog proizvođača u području opreme za prototipnu proizvodnju tiskanih pločica LPKF.

Osnovne prednosti instalirane opreme su mogućnost proizvodnje tiskanih pločica „u kući“ čime se smanjuje vrijeme razvoja prototipova, profesionalni izgled i kvaliteta tiskanih pločica te ekološka prihvatljivost tehnologije budući se ne koriste nikakve štetne tvari opasne po ljude ili okoliš. Oprema je smještena u laboratoriju B418.

Opremanje laboratorija donacijom u iznosu od 200.000,00 kuna poduprla je Financijska agencija (FINA) na čemu im ovim putem još jednom zahvaljujemo.

Kategorije