Doc. dr. sc. Ivan Tomac dobitnik prestižne stipendije

Doc. dr. sc. Ivan Tomac s Katedre za dinamiku i vibracije, FESB-a, dobitnik je prestižne stipendije u sklopu Marie Skłodowska-Curie akcije koja se nalazi unutar stupa izvrsne znanosti, Obzora 2020. Radi se o individualnoj stipendiji namijenjenoj iskusnim istraživačima za poboljšanje karijere.

Odobren mu je dvogodišnji znanstveno istraživački projekt financiran od Europske komisije naslova: NOSTRADAMUS (NOn-contact STRucturAl DAMage for fUture Safety and lightweight).

Cilj projekta je razviti naprednu metodu koja će omogućiti brzu identifikaciju zamora od vibracija koristeći brzu kameru.

Projektom će se omogućiti brza identifikacija zamora od vibracija u visokoj razlučivosti, kako je prikazano na slici. To će se postići primjenom tekućih znanstvenih dostignuća: u mjerenju pomaka primjenom brze kamere i metodama za identifikaciju zamora od vibracija u frekvencijskom području. Projekt će povezati najnovija znanstvena dostignuća u identifikaciji zamora od vibracija i u optičkim metodama što će omogućiti: nova istraživanja primjenom bez-kontaktnog mjerenja pomaka visoke razlučivosti, brzo postavljanje i izvođenje mjerenja kod ispitivanja zamora od vibracija te brzu izradu prototipova.

Projekt će se izvoditi na Fakultetu strojarstva, Sveučilišta u Ljubljani, u okviru grupe prof. dr. sc. Janka Slaviča.

Više informacija…

Kategorije