Poziv Ogranka Matice hrvatske u Splitu volonterima za pomoć starijim osobama koje trebaju savjet kod upotrebe laptopa, tableta ili pametnog mobitela

Suvremena informatička tehnologija značajno doprinosi gospodarskom razvoju u svim državama svijeta i istovremeno olakšava i uljepšava život svim građanima. Danas je praktički dostupna svima.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da je oko 40-50% osoba starijih od 50 godina u Hrvatskoj informatički djelomično ili čak potpuno nepismena. Zanimljivo je da među njima ima mnogo pojedinaca s visokom stručnom spremom ( npr. liječnika, pravnika, književnika itd.)

Jedan od glavnih razloga takvog stanja je u tome što današnja starija generacija, za razliku od mlađe, nije imala mogućnost učiti informatiku u mlađoj dobi jer tada još nije ni bilo računala, mobitela, tableta i svih drugih tehničkih pomagala koja se danas masovno proizvode i koriste.

Usprkos spoznaji da informatička tehnologija olakšava život, mnoge starije osobe smatraju da oni nemaju mogućnost svladati „to čudo od suvremene tehnike“ i pri tome imaju  neki neopravdani strah od nje jer misle da ih je „vrijeme pregazilo“ i da oni u svojoj starijoj dobi nisu sposobni naučiti sve ono što ta tehnologija nudi iako uočavaju da čak i djeca s lakoćom svladavaju i brzo uče to čudo od tehnike.

Smatram da je takav stav pogrešan i neutemeljen jer se uz dobru volju i pomoć sa strane, sve što je u informatičkom smislu potrebno za svakidašnji život, može naučiti bez većih poteškoća jer  je informatička tehnologija prilagođena korisnicima i praktički je svima dostupna.

Organiziraju se stoga besplatni tečajevi iz informatike u nekim gradskim knjižnicama ili udrugama(npr. GKMM, udruga MI u Splitu) za manje grupe polaznika starije dobi a nude se i privatni tečajevi koji se naplaćuju. Međutim, takvi tečajevi, iako dobrodošli, nisu dovoljni u masovnijem informatičkom opismenjavanju osoba treće životne dobi pogotovo kod samostalnog pokušaja uporabe laptopa kod kuće kad nailaze na manje tehničke probleme koje ne mogu sami riješiti.

Iako bi obitelj trebala biti pravo mjesto za edukaciju njezinih starijih članova iz osnova informatike, česti problem je što mlađa generacija (djeca, unuci…) nemaju dovoljno vremena ni strpljenja koje je potrebno posvetiti svojim starijim članovima za ovu edukaciju koja traži veliku strpljivost i razumijevanje.

Da bi starije osobe bile što više motivirane za svladavanje osnova informatike, treba im objasniti i uvjeriti ih u sve prednosti koje računalo, tablet i pametni mobitel pružaju u svakidašnjem životu jer imati i koristiti laptop i pametni telefon je kao imati cijeli svijet ispred sebe u svako doba dana i noći u zdravlju i bolesti. Stoga ih treba uvjeriti o raznim mogućnostima i velikoj koristi koje pružaju računalo i pametni telefon u svakodnevnom životu kao što su:

-slanje i primanje slika i dopisa uz mogućnost pisanja knjiga ili uspomena iz ranijeg života, čitanje zanimljivih tema u novinama iz cijeloga svijeta, glasovno komuniciranje, internetsko bankarstvo, korištenje društvenih mreža (facebook, twiter, whatsApp itd.), gledanje TV  na raznim lokacijama, kupovina online, ugrađeni pedometar za mjerenje broja koraka, prognoza vremena i još mnogo toga što je važno i poželjno znati u dnevnom životu.

Mnoge osobe uviđaju važnost navedenih mogućnosti i mada sa strahom, pokušavaju samostalno savladati ponuđene mogućnosti koristeći razne udžbenike ali ubrzo uviđaju da je napredak u tome otežan bez vanjske pomoći. Mnogi pri tome, pokušavajući unaprijediti  već stečeno početno znanje nailaze na razne manje ili veće tehničke poteškoće pri čemu je potreban netko, pa makar i preko telefona, tko im može objasniti privremeni problem i kako ga svladati.

Ogranak Matice hrvatske u Splitu stoga želi organizirati besplatnu pomoć za sve osobe koje trebaju savjet i uputu kako svladati neke početne poteškoće kod upotrebe laptopa, tableta ili pametnog mobitela.

U tu svrhu Ogranak želi organizirati mrežu dobrovoljaca informatičara kao i onih koji nisu informatičari ali imaju dovoljno znanja da mogu biti od pomoći za davanje savjeta kako svladati nastali problem.

Stoga su potrebni dobrovoljci koji su, u skladu s epidemiološkim uvjetima, voljni odvojiti i darovati bar jedan sat tjedno ili eventualno dva sata mjesečno da u to vrijeme budu na raspolaganju za telefonski razgovor za sva eventualna pitanja koja zainteresirane starije osobe mogu imati u vezi problema na koja nailaze kao i njihovo eventualno rješenje što bi značajno pomoglo u njihovom informatičkom opismenjavanju.

U tu svrhu pozivaju se svi potencijalni dobrovoljci-informatičari koji žele pomoći u ovoj akciji da svoje ime, br. mobitela te dan i sat kad su u mogućnosti biti na raspolaganju za takvu svrhu dostave na e-mail: josko.kalilic@gmail.com ili br. mobitela: 098 9234 669.

Podaci o dobrovoljcima objavit će se na WEB stranici Ogranka MH u Splitu – https://www.omh-split.hr i na Facebook-u  Ogranka u nadi da će i mediji u tome pomoći.

Smatramo da će mnogi pojedinci koji pripadaju starijoj  dobnoj skupini sa zadovoljstvom prihvatiti ovu inicijativu koja im može značajno pomoći u njihovom informatičkom opismenjavanju

 

Dr. Joško Kalilić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu

Kategorije