Otvoren 19. po redu Festival znanosti

U ponedjeljak, 10. svibnja, prigodnom svečanošću održanom ispred Zgrade tri fakulteta, otvoren je 19. Festival znanosti u Splitu. Festival znanosti manifestacija je kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati je o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i umjetnosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

 

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je Kultura znanosti. Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. Kroz ovogodišnju temu Festival znanosti na razuman način nastoji komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja.

 

Usprkos brojnim izazovima uvjetovanih pandemijom bolesti COVID-19, Festival znanosti i ove godine obiluje raznim, zanimljivim događanjima. Tijekom sedam dana odvijanja Festivala održat će se više od 80 aktivnosti, od kojih će se većina izvoditi na daljinu, izravno putem platforme Zoom ili u obliku već snimljenih prezentacija, koje će se nalaziti na Youtube kanalu Sveučilišta u Splitu od termina navedenog u rasporedu događanja. Manji dio aktivnosti, koji je predviđen za održavanje uživo, održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

 

Raspored događanja Festivala znanosti potražite na sljedećoj poveznici, a za više informacija posjetite službene mrežne stranice Festivala.

Kategorije