Preminuo dr. sc. Mirko Grljušić

S tugom i dubokom boli u srcu opraštamo se od našeg dugogodišnjeg kolege i nastavnika Mirka Grljušića, koji nas je zauvijek napustio u 75. godini života. Pogreb će se održati sutra, u četvrtak, 12. kolovozau 12.30 sati, na splitskom groblju Lovrinac.

Mirko Grljušić se rodio 1947. godine u Zavojanima, osnovnu i srednju pomorsku školu je završio u Splitu. Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu je završio 1973. godine, poslijediplomski studij je završio 1976. godine na Imperial College of Science and Technology, University of London i stekao akademski stupanj magistra znanosti. Doktorirao je na Tehničkom fakultetu u Rijeci 2012. godine.

Radio je na brojnim poslovima, bio je asistent stroja na Atlantskoj plovidbi Dubrovnik, profesor u Tehničkoj školi Zagreb, asistent na FSB-u Zagreb, rukovoditelj Projektno-prodajne službe Tvornice opreme i vanbrodograđevne proizvodnje Brodogradilišta Split, zamjenik predsjednika Područnog vijeća Split – Privredne komore Dalmacije, rukovoditelj Predstavništva Jugoturbine Karlovac za Dalmaciju, član Uprave tvrtke GM turbo, član Poglavarstva grada Splita za gospodarstvo i razvitak, član više vijeća i nadzornih odbora, te predavač (od 1988. do 1998. godine) i viši predavač (od 2002. do odlaska u mirovinu 2012. godine) na FESB-u u Splitu.

Na FESB-u je predavao kolegije: Toplinski strojevi 1, Toplinski strojevi 2, Toplinski i hidraulički strojevi, Brodski pogonski strojevi, Brodska postrojenja, Brodski strojevi i uređaji, Pogon broda, Pogon malih brodova i Goriva. Autor je dva sveučilišna udžbenika: Motori s unutrašnjim izgaranjem iz 2000. godine, te Kompresori iz 2010. godine u suautorstvom s prof. dr. sc. Orestom Fabrisom, te više internih skripta. Autor je šest radova objavljenih u znanstvenim časopisima, tri rada u stručnim časopisima i četiri rada u zbornicima skupova.

Osim njegovih kolega i prijatelja, pamtit će ga i generacije studenata te inženjera proizašlih s ovog Fakulteta, o čijem je stručnom razvoju ustrajno brinuo. Počivao u miru!

 

Kategorije