Održana deseta međunarodna znanstvena konferencija Strojarske tehnologije i konstrukcijski materijali (Mechanical Technologies and Structural Materials – MTSM2021)

Hrvatsko društvo za strojarske tehnologije (HDST) iz Splita organiziralo je po deseti put u Splitu međunarodnu konferenciju s tematikom proizvodnih strojarskih tehnologija pod nazivom „STROJARSKE TEHNOLOGIJE I KONSTRUKCIJSKI MATERIJALI 2021“ (Mechanical Technologies and Structural Materials). Konferencija je održana od 23. – 24. rujna 2021. na FESB-u u Splitu, s mogućnosti online sudjelovanja za sudionike koji iz različitih razloga nisu mogli nazočiti skupu.

Suorganizatori konferencije bili su FESB, HDMT (Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju iz Zagreba), DIT (Dublin Institute of Technology – Irska), SAS – IMMM (Slovak Academy of Science – Institute of Materials and Machine Mechanics, Bratislava, Slovačka), Rogante Engineering Office (Italija) te Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Isto tako FESB je bio i jedan od glavnih pokrovitelja ove konferencije, uz  Grad Split, tvrtku EVN i Turističku zajednicu grada Splita. Organizatori su iznimno zahvalni svima koji su pomogli u organizaciji MTSM2021. Ovo je jedinstveni skup s tematikom strojarskih tehnologija koji se održava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na konferenciji je sudjelovalo pedesetak istaknutih znanstvenika i stručnjaka, kako iz zemlje tako i iz inozemstva. Sudionici skupa bili su znanstvenici iz skoro svih Hrvatskih znanstvenih institucija koje su vezane za tematiku konferencije: Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Metalurški fakultet Sisak, Strojarski fakultet Slavonski Brod, Tehnički fakultet Rijeka te Sveučilište u Dubrovniku. Na skupu je sudjelovao i veliki broj inozemnih znanstvenika sa stranih sveučilišta i različitih akademija znanosti i instituta među kojima su najistaknutiji znanstvenici iz Italije, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Ukrajine, Turske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Irske.

Prezentirano je trideset radova iz područja: proizvodnih strojarskih tehnologija, strojarskih konstrukcija, metalurgije, recikliranja, upravljanja proizvodnjom i strojarske energetike. Tradicionalno se na konferenciji predstavljaju tvrtke, a ove godine predstavile su se tvrtke ”Include d.o.o.” i ”Alpha Sagittarius d.o.o” iz Splita,  ”VR metal d.o.o.” iz Vrlike, te ”Kontroltest International d.o.o.” iz Zagreba. Na konferenciji se redovito predstavljaju i studentske udruge koje djeluju na FESBu kao i  različiti projekti, pa je tako ove godine predstavljena Udruga primijenjenog strojarstva UPS ”FESB racing team” s projektom ”Formula student” i udruga Flow design team s njihovom bespilotnom letjelicom.

Konferencija je prema reakcijama svih sudionika bio iznimno uspješna, što je još više dalo poticaj i ohrabrenje organizatorima da i u narednim godinama nastave s organizacijom skupa, te da se privuče još veći broj sudionika.

Kao i ranijih godina Zbornik radova s konferencije MTSM 2021 trebao bi biti indeksiran u SCOPUS bazi podataka. Zbornik radova kao i program konferencije javno su dostupni na mrežnoj stranici http://www.strojarska-tehnologija.hr/.

Kategorije