Državna nagrada za znanost za životno djelo za prof. emer. dr. sc. Franu Barbira

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 16. prosinca 2021. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2020. godinu.

Iznimno nam je zadovoljstvo i od srca čestitamo prof. dr. sc. Frani Barbiru, našem professoru emeritusu na velikom uspjehu i dobivenoj državnoj nagradi za znanost za životno djelo u području tehničkih znanosti.

 

Iz obrazloženja Odluke o dodjeli državnih nagrada za znanost:

prof. dr. sc. Frano Barbir, professor emeritus, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, nagrađuje se za cjelokupan znanstveno-istraživački, obrazovni, stručni i popularizacijski rad, kojim je dao značajan svjetski doprinos u razvoju vodikovih tehnologija, posebice membranskih gorivnih članaka. Prof. emeritus Frano Barbir spada u one rijetke znanstvenike koji su visoka znanstvena postignuća i istaknutu međunarodnu karijeru ostvarili i u gospodarstvu i na sveučilištu. Prenosio je znanstvena i tehnološka dostignuća iz gospodarstva u akademsku zajednicu i javne institute te ima sedam patenata odobrenih u SAD-u, pridonio je razvoju novih proizvoda povezanih s vodikovom tehnologijom koji su prisutni na svjetskom tržištu, sudjelovao je u osnivanju UNIDO-ova Međunarodnog centra za vodikove energetske tehnologije u Istanbulu te je bio direktor Centra izvrsnosti za katalizu HySA pri Sveučilištu u Capetownu. Na Sveučilištu u Splitu osnovao je i opremio laboratorij za nove termoenergetske tehnologije u kojemu radi na membranskim gorivnim člancima te je s timom suradnika razvio prvi hrvatski čamac i motorkotač pogonjen vodikovim gorivnim člancima. Objavio je više od 300 radova u znanstvenim i stručnim časopisima, knjigama, enciklopedijama i zbornicima radova s međunarodnih skupova, a ovi ga radovi po broju citata prema scientometrijskoj studiji Sveučilišta Stanford rangiraju među 0,23% najcitiranijih svjetskih znanstvenika u području tehničkih znanosti. Uz velik broj knjiga koje je napisao i uredio posebno treba istaknuti njegovu autorsku knjigu PEM Fuel Cells: Theory and Practice (u izdanju Elseviera) koja je prevedena na tri svjetska jezika te se smatra temeljnim udžbenikom iz gorivnih ćelija na mnogim sveučilištima u svijetu.

 

Popis svih nagrađenih možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Kategorije