IoT dan

U organizaciji splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), u periodu od 5. do 8. srpnja 2022 održat će se sedma Međunarodna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama – SpliTech 2022. Sudionici i posjetitelji imat će priliku razmijeniti znanstvena postignuća iz aktualnih tema iz područja IoT-a, RFID -a, pametnih gradova, održive energije, dekarbonizacije zgrada i primjene tehničkih rješenja u zdravstvu (e-Health).

 

 

U suorganizaciji s ICT županijom, prvog dana konferencije 5. srpnja 2022, u prostorijama PICS@FESB, održala se besplatna jednodnevna manifestacija popularizacije znanosti za mlade – IoT dan.

Program je obuhvatio radionice, prezentacije IoT tvrtki, startupova, susret studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama. Studenti su imali priliku upoznati potencijalne poslodavce i prezentirati se kroz kratke neformalne sastanke (tzv. Career Speed Dating) što je izvrsna prilika za budući profesionalni razvoj.

 

Održalo se šest  praktičnih radionica, od kojih je svaka posvećena određenoj temi iz svijeta IoT-a:

1. Osnove dubokog učenja

2. IoT – od senzora do oblaka

3. Primjene Blockchaina i DLTa u IoT-u

4. Napravi svoju antenu u par sati

5. PBC – dizajn i razvoj

6. Data logger za industrijska okruženja

Ciljana skupina su bili učenici završnih godina srednjih škola, studenti, te svi željni novih znanja i vještina iz područja IoT-a.

 

Izjava voditelja projekta IoT day, izv. prof. dr. sc. Toni Perković

„Ovogodišnji IoT dan nastavak je dobre prakse koju provodimo od 2019. godine. Prošle godine smo uspješno proveli hibridni event sa ograničenim brojem posjetitelja, a događaj se prenosio i putem web streaminga. Važnost samog događaja na popularizaciju znanosti prepoznala je i ICT Županija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koji su nas podržali u provedbi prošlogodišnjeg IoT dana. Ove godine smo u povoljnijim okolnostima, stoga je i program bogatiji, te smo u mogućnosti ponuditi i više tematskih radionica, i predstavnika relevantnih firmi. S obzirom na prošlogodišnji interes i rastuću popularnost IoT – a, očekujemo velik odaziv od strane učenika i studenata, ali i svih ostalih koje privlače pametne tehnologije. Naravno, kao i prethodnih godina, uz radionice i predavanja, osigurali smo i zanimljiv društveni program tijekom trajanja IoT dana. “

Kategorije