Održan 6. Međunarodni simpozij o materijalima za skladištenje i pretvorbu energije mESC-IS 2022

6. međunarodna znanstvena konferencija o materijalima za skladištenje i pretvorbu energije mESC-IS2022 u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održana je u Bolu na otoku Braču, unutar kompleksa triju hotela Bluesun hotels: Borak, Elaphusa i Bonaca od 5. do 8. srpnja 2022., u hibridnom obliku (uživo i online).

Konferencijom su predsjedavali (conference chair) doc. dr. sc. Ivan Tolj koji je ujedno i član nadzornog odbora konferencije (steering committee) te prof. dr. sc. Gojmir Radica. Simpozij je omogućio razmjenu znanja, ideja i novih dostignuća u područjima:

  1. Hidrida za pohranu i pretvorbu energije
  2. Gorivnih članaka, elektrolizatora i ostalih vodikovih tehnologija
  3. Baterija i superkondenzatora
  4. Razvoja i recikliranja aktivnih materijala

 

Na konferenciji je (uživo i online) sudjelovalo više od 70 stručnjaka iz 20-ak različitih zemalja. Ukupno je prezentirano preko 70 znanstvenih radova uključujući 12 plenarnih predavanja i 13 postera. Konferencija je otvorena plenarnim predavanjima prof. Volodymyr Yartysa s Institute for Energy Technology, Norveška i prof. Mykhaylo Lototskyyog s University of the Western Cape, Južna Afrika. Prof. Yartys (h-indeks 43) vodeći svjetski stručnjak u području metalnih hidrida i novih materijala za baterije i pohranu vodika održao je predavanje pod naslovom Hydrogen based energy storage: Status and recent developments. Prof. Lototskyy jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području metalnih hidrida održao je zanimljivo predavanje pod naslovom: Gas-phase applications for metal hydrides. Od ostalih plenarnih predavača valja izdvojiti prof. Mirana Gaberščeka (h-indeks 54) s University of Ljubljana stručnjaka u području novih elektrokemijskih sustava za pohranu i pretvorbu energije, prof. Dag Noréusa sa Stockholm University vodećeg znanstvenika u području Ni-MH baterija kao i Dr. Reinharda Tatschla iz AVL List GmbH. Više informacija o samim plenarnim predavačima dostupno je na mrežnim stranicama konferencije http://mesc2022.fesb.unist.hr/ dok je program konferencije mESC-IS2022 dostupan na poveznici http://mesc2022.fesb.unist.hr/wp-content/uploads/2022/07/mESC-IS-22-Program_corrected_6.docx.

Određeni broj radova prezentiranih na konferenciji, nakon rigoroznog postupka recenzije, biti će objavljen u prestižnim znanstvenim časopisima Journal of Energy Storage (I.F.: 8.907) i International Journal of Hydrogen Energy (I.F.: 7.139).

Nagradu za najbolje poster prezentacije u vidu besplatne kotizacije za naredno izdanje konferencije dobili su studenti s Instituta za nuklearna istraživanja “Vinča”, Srbija i s Université Bourgogne Franche-Comté, Francuska.

Iduće izdanje konferencije planirano je u rujnu iduće godine u Akyaki, Republika Turska, a ono 2024. godine u Bakuu, Azerbajdžan.

U organizaciji konferencije sudjelovali su i djelatnici Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Jelena Bošnjak, Natalia Bodrožić Ćoko i Tino Vidović u suradnji s organizacijskim timom Splitech konferencije.

Konferenciju su sponzorirali: INA d.d., AVL List GmbH i Teknoxgroup d.o.o.

Kategorije