Preminula prof. dr. sc. Marija Vrdoljak

Primili smo tužnu vijest da je dana 31. srpnja 2022. godine preminula prof. dr. sc.  Marija Vrdoljak. Profesorica Marija Vrdoljak tijekom svog radnog vijeka u razdoblju od 1961. do 2005. dala je vrijedan doprinos razvitku našeg Fakulteta kao predana nastavnica i mentorica brojnih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova u području informacijske i komunikacijske tehnologije.

Prof. dr. sc. Marija Vrdoljak rođena je u Virju 25.3.1932. Osnovnu školu je pohađala u Virju a gimnaziju u Bjelovaru. Studij je završila na Fakultetu Elektrotehnike u Zagrebu u roku kao jedan od najboljih studenata u generaciji 1957./1958. Povodom 50–te obljetnice diplomiranja Fakultet elektrotehnike i računarstva Seučilišta u Zagrebu dodijelio joj je Zlatnu diplomu 2008. godine.

U razdoblju 1957.-1961. bila je zaposlena u svojstvu asistenta na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Nakon zasnivanja obitelji dolazi živjeti u Split gdje 1961. godine počinje raditi na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu u svojstvu asistenta. Magistarski rad obranila  je godine 1976. na Sveučilištu u Ljubljani pod mentorstvom profesora L. Gyergyeka s Elektrotehničkog fakulteta u Ljubljani koji je u to vrijeme pružao potporu u izvođenju nastave i osposobljavanju mladih nastavnika za FESB. Doktorsku disertaciju obranila je godine 1982. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu.

Prije obrane disertacije objavila je dva članka o optičkim mrežama i modelu prometa podataka u optičkim mrežama (sredinom 1970-ih) koji su bili zapaženi od strane Columbia University u New Yorku te je bila pozvana da održi predavanja. Nakon održanih predavanja bila joj je ponuđena pozicija na sveučilištu Columbia  koju nije prihvatila zbog posvećenosti obitelji i radu na FESB-u.

Od rujna 1977. godine u svojstvu predavača na FESB-u vodi predmete: Visokofrekvencijska tehnika, Multipleksni sustavi, te Tehnologija elektromaterijala. U lipnju 1983. izabrana je u zvanje docenta, a u svibnju 1991. godine u zvanje izvanrednog profesora. U tom razdoblju uvodi nove predmete Transmisijski sustavi i Širokopojasne mreže. U veljači 2005. izabrana je u zvanje redovitog profesora. Usporedno s radom na FESB-u održavala je nastavu i na Pomorskim fakultetu u Splitu te kasnije na Veleučilištu u Splitu, odnosno Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu.  Nakon odlaska u mirovinu godine 2005. nastavila je aktivno surađivati s FESB-om i Sveučilišnim odjelom za stručne studije.

U okviru svog znanstvenoistraživačkog rada aktivno je sudjelovala u znanstvenim projektima Prognoziranje u telekomunikacijama, Napredne heterogene mrežne tehnologije, te na projektu Istraživanja u području telekomunikacija u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla.

Profesorica Marija Vrdoljak rado je isticala da joj je rad s mladima zadovoljstvo i inspiracija. Nesebično i predano prenosila je svoje znanje i iskustvo brojnim studentima i mlađim kolegama. Njen nastavni rad bio je uvijek prožet pažnjom i brigom za studente i po tome će ostati u trajnom i lijepom sjećanju mnogim studentima i kolegama.

Počivala u miru.

Kategorije